Jurnalul.ro Ştiri Externe Mari producători de medicamente se îndreaptă spre Europa de Est

Mari producători de medicamente se îndreaptă spre Europa de Est

Compania americană de medicamente Novavax vrea să să grăbească producția de vaccinuri, mai ales cele anti COVD-19, și se îndreaptă spre Europa de Est, scrie Reuters.

Aceasta a cumpărat fabrica Praha Vaccines, de lângă Praga, Cehia, în ma 2020 pentru care a plătit ciirca 167 de milioane de dolari. După această tranzacție a urmat și un partenerat cu compania poloneză de biotehnologie Mabion.

Deși sectorul farma din Cehia, Ungaria şi Polonia sunt depăşite de Germania, exstă posibilități de creștere datorită costurilor moderate, forța de muncă educată și creșterea cheltuielilor populației cu sănătatea.

Statele est-europene sunt atractive datorită costurilor reduse și a profiturilor mai mari, precum și faptului ă îndeplnesc standardele internaționale. 

Astfel, valoarea tranzacţiilor în industria de sănătate şi farmaceutică încheiate în Europa Centrală şi de Est s-a dublat în 2020, ajungând la 1,9 miliarde de euro, de la 923 milioane de euro în 2019.
"Chiar şi fără COVID-19, trendurile economice şi demografice din regiune arată o creştere a activităţii în sector. Pe măsură ce populaţiile îmbătrânesc şi veniturile cresc, investitorii vor continua să vadă avantaje în consolidarea industriei pentru a reduce costurile şi a câştiga cotă de piaţă", arată studiul firmei de consultanţă Mergermarket and Mazars.

O companie atractivă este producătorul ceh Zentiva, a preluat afacerile Alvogen din Europa Centrală în 2020, de la firma de private equity CVC Capital Partners. Tranzacţia de 1,9 miliarde de euro prin care grupul Sanofi a vândut Zentiva către fondul american de equity Advent în 2018 este una dintre cele mai mari din regiune

Medicamentele vândute pe piaţa de 38,5 miliarde de euro din Germania este de trei ori mai mare decât cele din Cehia, Ungaria şi Polonia.  Însă pieţele din CEE oferă perspective semnificative de creştere pe măsură care urmează o traiectorie clară de convergenţă spre standardele din Europa Occidentală şi SUA atât în privința opţiunilor de tratament cât şi a cheltuielilor de sănătate.

Pe piața românească, Zentiva a avut o cifră de afaceri de 163 milioane de lei în primele trei luni ale anului, cu 6,5% mai mult față de aceeaşi perioadă din 2020. Sicomed a fost înfiinţată în 1962 sub denumirea de Întreprinderea de Medicamente Bucureşti (IMB) iar din ianuarie 2006 şi-a schimbat denumirea în Zentiva SA.

Subiecte în articol: novavax farma zentiva
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri