Jurnalul.ro Ştiri Externe Masacru antisemit la o sinagogă din SUA

Masacru antisemit la o sinagogă din SUA

de Şerban Mihăilă    |   

„Toți evreii trebuie să moară!”, a strigat un bărbat alb, antisemit, care a năvălit în sinagoga „Arborele Vieții” din Pittsburgh chiar în mijlocul slujbei de Sabat, înarmat cu o pușcă de asalt și trei revolvere, pe care le-a descărcat în cei ce i-au ieșit în cale. Masacrul comis sâmbătă, cel mai sângeros atac antisemit din istoria recentă a SUA, s-a soldat cu moartea a 11 persoane și rănirea altor șase, între care patru polițiști.

 

La rândul său, Robert Bowers, criminalul de 46 de ani, a fost rănit de echipele speciale chemate să-l neutralizeze, însă, potrivit oficialităților federale citate de BBC, se află „într-o stare stabilă”. Deși nu figura în baza de date a poliției, Bowers postase numeroase comentarii antisemite virulente pe reţele sociale, a anunțat, ieri, „SITE”, un grup de experţi care monitorizează organizaţiile extremiste.Adept al „Gab”, o reţea socială asusținătorilor extremei drepte, Bowers a postat cu puţin timp înainte de a deschide focul în sinagogă un mesaj-avertisment pentru organizaţia evreiască „HIAS”, care ajută refugiaţi. „ «HIAS»-ului îi place să aducă invadatori care ne omoară oamenii. Nu pot sta deoparte să privesc cum oamenii noştri sunt măcelăriţi. Trec la acţiune”, a scris Bowers. Bărbatul a postat de asemenea un mesaj critic la adresa preşedintelui Trump, pe care îl califică drept „globalist, nu naţionalist”. Deși „Gab” a publicat un comunicat în care a condamnat actele de terorism şi violenţă, reţeaua socială a susținătorilor extremei drepte a fost constrânsă să se închidă astăzi, după ce societatea care îi oferea acces la internet și-a suspendat serviciile. Potrivit CNN, criminalul avea permis pentru arme de foc şi îşi procurase cel puţin şase arme din 1996. Foarte probabil, precizează canalul american de televiziune, criminalul a acționat singur. Victimele aflate în sinagogă de Sabat, zi de odihnă la evrei, participau la o ceremonie ce marca naşterea unui copil.Cartierul în care s-a comis masacrul este una dintre zonele cu cea mai mare populație evreiască din statul Pennsylvania. Ministrul americanal Justiţiei, Jeff Sessions, a anunțat că Bowersriscă pedeapsa cu moartea. Autorul atacului a fost inculpat pentru 29 de capete de acuzare, între care 11 pentru folosirea unei arme de foc pentru a săvârşi o crimă şi 11 pentru obstrucţionarea care a dus la moarte aexercitării unei credințe religioase.

„Nu armele sunt de vină!”

Atacul din Pittsburgh este „un act nemernic de ucidere în masă”, a declarat președintele american, Donald Trump, la scurt timp după comiterea masacrului. El l-a descris pe asasin drept „un maniac” și a sugerat înăsprirea legilor în privința pedepsei cu moartea. În schimb, atunci când a fost întrebat despre legislația americană în privința armelor de foc, considerată unul dintre principalii factori pentru criminalitatea din SUA, șeful Casei Albe a răspuns sec că incidentul de la sinagogă „are prea puțin de-a face” cu acest subiect. Mai mult, el a promovat teza susținută de influentele asociații americane de lobby pentru armele de foc: „Dacă victimele ar fi fost protejate în sinagogă ( n.r. - cu arme de foc) poate am fi avut un cu totul alt deznodământ”, a spus el.

 

Credem că acesta este cel mai sângeros atac din istoria Statelor Unite asupra comunității evreiești.

Jonathan Greenblatt, șeful Ligii Contra Defăimării, organizație evreiască împotriva antisemitismului

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri