Jurnalul.ro Ştiri Social Medicamentele şi medicii, marile lipsuri ale pacienţilor

Medicamentele şi medicii, marile lipsuri ale pacienţilor

de Monica Cosac    |   

Lipsa medicamentelor, în special a celor inovatoare care nu sunt disponibile în România, şi lipsa tot mai acută a medicilor în spitalele din ţară reprezintă principalele probleme ale pacienţilor cronici în relaţia cu sistemul de sănătate, relevă un studiu realizat de specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Achitarea contravalorii analizelor „gratuite”, timpul pierdut din cauza aglomeraţiei din spitale şi atitudinea personalului medical sunt alte aspecte reclamate de bolnavii cronici din ţara noastră.

Potrivit studiului „Raportul privind accesul pacienţilor cu boli cronice la sistemul de sănătate din România, 43% dintre bolnavi au invocat lipsa tratamentelor, 20% timpul pierdut din cauza aglomeraţiei şi a nerespectării programărilor, iar 19% atitudinea personalului medical care nu îi ajută să se simtă bine veniţi.

Aproape jumătate (46%) dintre pacienţii cu afecţiuni cronice, care au participat la studiul INSP, sunt nemulţumiţi de lipsa medicamentelor noi din România, alţi 9% exprimându-şi supărarea pentru că tratamentele de care au nevoie sunt disponibile pe piaţa din ţara noastră, dar nu sunt compensate de stat, iar ei nu şi le permit.

Studiul relevă că 69% dintre respondenţi au fost internaţi în ultimul an, iar patru din zece pacienţi spun că nu au existat toate medicamentele necesare în spital.

Majoritatea subiecţilor cercetării (80%) au avut nevoie de intervenţii chirurgicale, iar jumătate dintre aceştia au fost nevoiţi să se opereze într-un oraş mai mare din cauza lipsei specialiştilor în patologia respectivă, absenţei echipamentelor şi lipsei de încredere ori comunicare cu medicii din zona de domiciliu sau a dorinţei de a ajunge într-un spital mai performant.

Pe de altă parte, aproximativ şase din 10 bolnavi cronici spun că au plătit pentru analizele făcute pe perioada tratamentului, în timp ce doar 42% au beneficiat de investigaţii gratuite în această perioadă. Pentru 43% dintre cei chestionaţi, diagnosticul a fost pus abia după şase luni sau mai mult.

Studiul a fost realizat on-line, cu sprijinul Ambasadei Franţei, în perioada 1 decembrie 2017 - 15 martie 2018, pe un eşantion de 258 de pacienţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 68 de ani, şi lansat, ieri, de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Sute de localităţi fără doctor

Specialiştii din cadrul INSP estimează, însă, că la nivelul mai larg al populaţiei României, situaţia ar putea fi mult mai gravă, deoarece respondenţii la studiu au fost selectaţi prin intermediul asociaţiilor de pacienţi şi sunt, în general, persoane cu un nivel ridicat de educaţie.

Totodat, reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi atrag atenţia că, în mediul rural, situaţia bolnavilor este dezastruoasă, în România existând peste 600 de comunităţi care nu beneficiază nici măcar de medicină de familie.

„Avem zone unde nu sunt medici specialişti. Avem mulţi pacienţi care încă nu au acces la anumite linii terapeutice, cu toate că în UE există aceste terapii. Avem încă pacienţi care trebuie să parcurgă 60 - 80 de kilometri pentru a ajunge la un medic, avem peste 600 de comunităţi fără medicină de familie”, spune Radu Gănescu, preşedintele COPAC .

 

 

 

Subiecte în articol: medicamente si medici
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri