Jurnalul.ro Ştiri Observator Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă apără doctorițele acuzate de uciderea pacienților: „În nici un caz NU poate fi vorba de crimă sau omor cu premeditare”

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă apără doctorițele acuzate de uciderea pacienților: „În nici un caz NU poate fi vorba de crimă sau omor cu premeditare”

de Redacția Jurnalul    |   

Medicii susțin că „în nici un caz NU poate fi vorba de crimă sau omor cu premeditare”, în cazul în care doza de noradrenalină este scăzută ci că, dimpotrivă, „este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele excesive de noradrenalină administrată”.

Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) a venit joi cu o serie de precizări și explicații medicale, „referitor la cazul arestării celor 2 colege medici specialiști ATI la Spitalul Pantelimon”, într-un comunicat semnat de Prof. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi, Şef Clinica ATI Fundeni și Prof. Dr. Dorel Săndesc, fost Președinte SRATI și prorector UMF V.Babeș Timișoara.

Potrivit Antena 3 CNN, medicii susțin că „în nici un caz NU poate fi vorba de crimă sau omor cu premeditare”, în cazul în care doza de noradrenalină este scăzută ci că, dimpotrivă, „este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de noradrenalină administrată”.

„În lumina evidențelor din literatura științifică și a ghidurilor internaționale de bună practică medicală, NORADRENALINA (NA) este un medicament vasopresor folosit in stările de șoc in anumite doze recomandate iar ținta terapeutică este menținerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puțin 65 mmHg.

În cazul in care nu se atinge ținta suntem în fața unui ȘOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor și se acceptă creșterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2.

Dacă nici așa nu se atinge ținta se revine la doza recomandată de ghiduri, pentru că este dovedit că mortalitatea crește proporțional cu dozele exccesive de NA administrată.

Pe de altă parte neatingerea țintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%.

Din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului și că de fapt era vorba de un pacient profund hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu șoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / oră!) la care s-a revenit la o doză recomandată (1 ml/oră).

Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare.

Desigur, aceste argumente științifice trebuie integrate în ansamblul datelor medicale despre pacient (diagnostice de internare, complicații, patologii cronice coexistente, scoruri de severitate ale afecțiunilor, alte tratamente și intervenții, etc.) pentru o analiză medicală corectă și completă care să ofere organelor de justiție toate informațiile necesare pentru stabilirea adevărului.

Corpul medical își dorește colaborarea cu sistemul de justiție pentru o analiză comună, transparentă și profesionistă atât a malpraxisului cât și a unor astfel de cazuri și regretăm absența în România a unui grup de experți medicali acreditați de sistemul de justiție care să poată oferi expertiză magistraților.

Poate acest moment extrem de neplăcut va face ca și în România să fie adoptate reglementările legislative absolut necesare, prezente în legislația majorității țărilor europene, referitoare la acest domeniu extrem de sensibil.

O asemenea abordare pe viitor va reduce emoția socială, senzaționalul și oroarea cu orice preț, neîncrederea în sistemul medical, demonizarea și implicit timorarea și demotivarea medicilor.

Medicul Dorel Săndesc, despre cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon: Trei doamne, cu dreptul fundamental de a fi considerate nevinovate în timpul unei anchete, sunt măcelărite cu fervoare

Vicepreşedintele Asociaţiei medicilor ATI din România, doctorul Dorel Săndesc, care ocupă şi funcţia de manager al Spitalului Judeţean Timişoara, a afirmat că ”trei doamne” care sunt anchetate, sunt expuse public şi executate, înaintea unei hotărâri judecătoreşti, referindu-se la scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

El a arătat că, în Codul Penal, este precizat că orice persoană este considerată nevinovată, până la stabilirea vinovăţiei. De asemenea, medicul explică faptul că prelungirea tratamentului cu doze mari de noradrenalină duce la necrozarea ţesuturilor.

”Codul Penal Art.4 şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului respectaţi. Până la judecată suntem nevinovaţi!

Art 4, 1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă

Acest principiu are o vocaţie universală, fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului, acesta apare în Declaraţia de independenţă americană din 1776, în Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului din 1789 şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948.Obiectul său principal este acela de a asigura protejarea individului împotriva oricărui arbitrar prin garantarea libertăţii individuale, stimularea căutării adevărului în activitatea judiciară şi evitarea riscurilor care înrădăcinează cu uşurinţă credinţa că cel împotriva căruia se exercită o acţiune penală este vinovat (N. Volonciu, Tratat de procedură penală, vol. I, op. cit., 1998, p. 121; M.J. Essaid, La presomption d’innocence, op. cit., p. 88)”, a scris, joi, Dorel Săndesc pe pagina sa de Facebook.

Medicul arată că cele ”trei doamne” sunt ”executate” şi ”măcelărite” înaintea unei hotărâri judecătoreşti.

”În această ţară cu legi minunate, trei doamne, cu dreptul fundamental de a fi considerate NEVINOVATE în timpul unei anchete, sunt expuse public în cătuşe, judecate şi executate/ măcelărite cu fervoare, profesional, uman  şi social…înaintea unei hotărâri penale!

În oglinda acestei triste poveşti (vai, doar una dintr-un şir nesfârşit) se reflectă necruţătoare imaginea dezolantă a societăţii noastre: o imagine din care nu lipsesc nici autorii acestui carnagiu dar nici noi ceilalţi care îl acceptăm fără să reacţionăm-ba chiar asistăm la el, precum jalnicele  adunări medievale din jurul eşafoadelor!

E timpul să reacţionăm! Nu pentru razbunare, ci pentru schimbare!”, a mai scris Săndesc.

Într-o altă postare, Săndesc a prezentat o imagine cu picioarele necrozate ale unei femei şi a arătat că aceasta reprezintă ”beneficiile” noradrenalinei.

”Prelungirea tratamentului cu doze mari determină necroza ţesuturilor, progresiv, de la membrele inferioare spre cele superioare, trunchi şamd… corpul se necrozează progresiv, adică moare…”, a mai scris Săndesc.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri