Jurnalul.ro Special Medicii de familie cer plafonarea prețului la energie: „Nu putem să ținem pacienții în frig”  

Medicii de familie cer plafonarea prețului la energie: „Nu putem să ținem pacienții în frig”  

de Monica Cosac    |   

Peste 20.000 de cabinete de medicina familiei, din ambulatoriul de specialitate și cabinete stomatologice au fost aruncate în  haosul facturilor, deoarece nu sunt eligibile pentru niciuna dintre măsurile de sprijin propuse de Guvern, potrivit Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), care solicită parlamentarilor să introducă un amendament la legea compensării și plafonării, astfel încât de schema de sprijin pentru consumul de energie să beneficieze și aceste cabinete medicale.

Dacă prețurile nu vor fi plafonate, mulți doctori, mai ales cei din mediul rural sau din orașele rămase fără sisteme de termoficare, se tem că ar putea fi nevoiți să pună lacătul pe ușa cabinetului chiar în plin sezon al gripei și virozelor. 

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze prevede plafonarea prețului la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, doar pentru spitale publice și private. 

Cabinetele individuale vor fi cocoșate de facturi

Reprezentanții FNPMF spun, însă, că majoritatea medicilor din asistența medicală primară și secundară, inclusiv stomatologia, își desfășoară activitatea în Cabinete Medicale Individuale (CMI), iar în actuala formă a OUG 27/2022, cu modificările aduse prin OUG 119/2020, aceștia nu sunt eligibili pentru niciuna dintre măsurile de sprijin propuse. 

„Peste 20.000 de cabinete medicale de medicina familiei, cabinet medicale din ambulatoriul de specialitate și cabinete stomatologice sunt afectate de această omisiune”, menționează FNPMF într-o solicitare adresată parlamentarilor, în care cere modificarea proiectului legislativ pe energie, astfel încât și aceste cabinete medicale să beneficieze de același preț ca și spitalele. 

Această omisiune a Guvernului „duce și la discriminare între Cabinetele Medicale Individuale menționate anterior și cabinetele de medicina familiei și din ambulatoriul de specialitate organizate ca societăți comerciale – în special din marile clinici medicale care includ și spitale private, finanțate și de fonduri de investiții cu capital străin”, mai precizează FNPMF.  

Lacăt pe ușa cabinetului, în sezonul gripei

Dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF, spune că există riscul ca unii medici de familie, mai ales cei din mediul rural care încălzesc cabinetele cu aparate sau centrale electrice, să nu își poată achita facturile și, astfel, să dea faliment. 

„Este vorba în special de cei din mediul rural, care au făcut investiții din banii lor. Pentru că primăriile n-au investit, iar PNRR-ul - vedem că nu se virează banii. Deci sunt colegi care au investit și și-au pus centrală termică pe curent electric. Așa și-au făcut ei calculul la vremea respectivă că e cel mai bine sau n-aveau gaz în comună, pentru că se întâmplă și asta, și atunci au mers pe ce aveau disponibil”, a spus, pentru Jurnalul, dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF. 

„Nu ne mai rămâne nimic, dăm toți banii pe curent!”

Este și cazul unui medic de familie din orașul Săveni, județul Botoșani, care, de mai bine de 15 ani, încălzește cabinetul medical cu o centrală electrică. Dr. Florentina Cucuruzac spune că încălzirea pe bază de energie electrică a fost singura variantă în cazul său, pentru că nu există gaze naturale în oraș, și nici centrală pe lemne nu avea cum să instaleze. În timpul iernii, cabinetul medical pe care îl împarte cu o colegă are un consum de până la 5.000 de kilowați pe lună.

„Cabinetul este la parterul unui bloc și nu avem gaze în oraș. Nu aveam nici unde să pun lemnele, pentru că aș fi luat centrală pe lemne, dar trebuia scoasă cenușa, trebuia să angajez și fochist, era complicat. Anul trecut, când a fost iarna mai ușoară, consumul a fost de 4.600 – 4.800 de kilowați pe lună. Nu închidem noaptea, pentru că mai mult consumă dacă închidem noaptea. Dimineața, până se încălzesc pereții, merge non-stop”, a povestit, pentru Jurnalul, dr. Florentina Cucuruzac. 

Doctorița deservește și pacienții dintr-o localitate limitrofă, aflată la 7 kilometri, de unde a plecat medicul de familie, și spune că nu știe ce o să facă la iarnă, dacă nu vor fi incluse la plafonare și cabinetele din asistența medicală primară. Nu poate nici să închidă cabinetul, nici să consulte bolnavii în frig. 

Și, chiar dacă nu lasă centrala să funcționeze la temperaturi ridicate, ci la 45-50 de grade Celsius, tot vor fi costuri mai mari decât își permit cele două doctorițe care împart cabinetul medical. 

„Singurul noroc e că suntem două. Dar, dacă vine o factură de 20.000 de lei, nu ne mai rămâne nimic, dăm toți banii pe curent!”

Dr. Florentina Cucuruzac, medic de familie Săveni, Botoșani

„Nu putem să ținem pacienții în frig. Dacă deja ți-ai pus centrală electrică, n-ai cum să zici iarna asta iau lemne și bag sobele, pentru că e totul pe electric făcut. Unii au fost inspirați și au păstrat și sobele pe gaz sau pe lemn și merg și pe electric. Dar alții nu! Au zis gata, pun centrală electrică, panouri fotovoltaice, mă rog, și am tot sistemul de încălzire pe curent electric”. 

Dr. Raluca Zoițanu, președinte FNPMF 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri