Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicii de Familie: "Rușine, Ministerul Sănătății!"

Medicii de Familie: "Rușine, Ministerul Sănătății!"

Lipsa vaccinurilor pentru copii a dus la creșterea tensiunilor între medicii de familie și Ministerul Sănătății. Serurile de imunizare nu se mai găsesc, iar autoritățile prezintă informații trunchiate.

Medicii de familie nu mai pot să respecte schema de imunizare a copiilor din cauza lipsei vaccinurilor, singurele seruri disponibile fiind cele anti COVID-19. Totodată, Alexandru Rafila dă vina pe achizițiile publice, potrivit unui articol apărut astăzi în Jurnalul

În replică, Ministerul Sănătății a anunțat, în această dimineață, că a început distribuirea tratamentelor necesare copiilor. 

"Ministerul Sănătății a transmis, în această dimineață, un răspuns la acuzațiile medicilor de familie. 

Ieri, 1 noiembrie 2022, a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Întreaga cantitate de vaccin va fi livrată până vineri, 04 noiembrie. Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 și 11 luni.

Cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie.

Pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, la data de 01 noiembrie 2022, situația stocurilor de vaccinuri la nivel național este următoarea:

Vaccin BCG – 408.741 doze

Vaccin hepatitic B – 12.805 doze

Vaccin ROR – 64.974 doze

Vaccin Hexavalent – 40.430 doze

Vaccin DTPa – 88.382 doze

Vaccin pneumococcic – 98.179 doze

Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. Conform HG nr. 841 / 1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare.

La data de 01 noiembrie 2022, în județul Cluj, unde s-au înregistrat lipsuri, situația stocurilor de vaccinuri este următoarea:

Vaccin BCG – 19.152 doze (17.000 doze la DSP, 1.992 în maternități și 160 la medicii de familie)

Vaccin hepatitic B – 104 doze (în maternități)

Vaccin ROR – 1.900 doze (la medicii de familie)

Vaccin Hexavalent – 1.338 doze (la medicii de familie)

Vaccin DTPa – 1.832 doze (78 doze la DSP, 1.754 doze la medicii de familie)

Vaccin pneumococcic – 4.281 doze (3.215 doze la DSP și 1.066 la medicii de familie)

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj vor verifica la cabinetele medicilor de familie situația stocurilor de vaccin, în vederea redistribuirii la cabinetele în care lipsesc temporar unele dintre aceste produse", precizează Ministerul Sănătății pe Facebook.

Ce spun medicii de familie

Medicii de familie acuză însă instituția că nu-și face treaba și transmite informații care ascund realitatea. 

"Ruşine, Ministerul Sănătății, pentru modul trunchiat de prezentare a realității. Cui prodest?

Dozele de astăzi din cabinetele medicilor de familie au fost luate de medicii de familie în luna octombrie pentru a vaccina copiii de pe listă eligibili ca vârstă în luna octombrie. Dacă părinții nu au putut să vină cu copiii în luna octombrie, dacă au fost copiii bolnavi, vaccinarea s-a amânat câteva zile sau săptămâni. Dozele de vaccin se păstrează în cabinet şi acei copii eligibili în octombrie vor fi vaccinați în noiembrie. Pentru copiii eligibili ca vârstă în noiembrie sunt necesare alte doze de vaccin, dedicate lor. Aşa funcționează Programul Național de Vaccinare. Nu îl reinterpretați ca să pară că Ministerul Sănătăţii îşi face treaba când nu şi-o face, sau că medicii de familie ar sta cu dozele de vaccin în cabinet, nefolosite!

Iar 1000 de doze în județul Cluj la medicii de familie înseamnă 3-4 doze la fiecare medic de familie, având în vedere numărul medicilor din județ.

Onestitate, responsabilitate şi respect. Nu cerem prea mult", transmite Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie pe rețeaua de socializare. 

Iată reportajul publicat astăzi de Jurnalul:

https://jurnalul.ro/stiri/social/criza-de-vaccinuri-si-de-antibiotice-pentru-copii-rafila-da-vina-pe-achizitiile-publice-913973.html

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri