Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a analizat 384 de copii cu cancere foarte agresive, înscriși în programul național de medicină de precizie Zero Childhood Cancer din Australia.
Rezultatele sunt remarcabile: 55% dintre copiii care au primit tratament personalizat au obținut remisiune completă sau parțială sau au avut boala stabilizată timp de cel puțin 6 luni. Acești copii au fost urmăriți în medie 3 ani.
Recomandările de tratament au fost oferite după o analiză genetică detaliată a tumorii, pentru a potrivi mai bine medicamentul la genele care conduc cancerul fiecărui copil. S-au sugerat adesea medicamente neuzuale pentru acel tip de cancer.
Studiul a arătat că medicina de precizie a dus la o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii fără progresie a bolii. Copiii care au primit tratamentul personalizat au avut o supraviețuire la 2 ani de peste două ori mai mare decât cei cu tratament standard și de cinci ori mai mare decât cei cu tratament neadaptat.
Rezultatele au fost mult mai bune când terapia personalizată a fost implementată devreme, sugerând că, aplicată mai repede, șansele de a preveni recidiva și decesul sunt mai mari.
Autorii studiului spun că aceasta este prima dovadă solidă că medicina de precizie are potențialul de a schimba modelul de îngrijire a copiilor cu cancer și oferă speranță acolo unde nu exista anterior.
(sursa: Mediafax)