Aflată la o reuniune a conducerii Uniunii Creștin- Democrate (CDU) la Mainz, Merkel a făcut câteva precizări cu privire la violențele care au avut loc în noaptea de anul nou la Koln și în care sunt implicați imigranți care au solicitat azil în Germania. „Dacă refugiații au comis o infracțiune, acest lucru va avea consecințe, adică se va întrerupe dreptul de ședere dacă există o pedeapsă cu închisoarea sau chiar și cu suspen- dare", a declarat Merkel, la finalul evenimentului.
Legislația germană actuală permite expulzarea unui solicitant de azil numai dacă acesta a ispășit o condamnare de cel puțin trei ani de închisoare și cu condiția ca viața și sănătatea sa să nu fie amenințate în țara unde ar urma să fie deportat.
De la începutul anului, Germania a înregistrat aproximativ 1,1 milioane de solicitanți de azil. Violențele din noaptea de anul nou din gara orașului Koln au declanșat ample proteste de stradă și au oferit o platformă celor care critică politicile de deschidere ale cancelarului Merkel față de imigranții din Orientul Mijlociu. Între timp, numărul plângerilor depuse de femei după violențele și tâlhăriile din Koln s-a dublat. Deși inițial au fost depuse 170 de plângeri, numărul reclamațiilor a ajuns acum la 379, au anunțat sâmbătă oficiali ai poliției germane, conform agenției de presă DPA.