Noul Parlament ales pe 11 decembrie este populat în proporție de aproape 45% din ingineri, avocați, economiști și juriști – meserii tradiţionale pentru senatori şi deputaţi. În afară de medici și profesori, în rândurile parlamentarilor de azi avem și câțiva aleși cu meserii mai puțin obișnuite: teologi, matematicieni, mecanici, coregrafi sau chiar casnici.
Dintre cei 463 de senatori şi deputaţi, 134 sunt ingineri, 101 - economişti, 90 - jurişti, 43 - profesori şi 27 - medici. Printre noii parlamentari există însă şi cinci teologi. Este vorba despre Bogdan Alin Stoica (minorităţi), Ben - Oni Ardelean (PNL), actualul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu (PSD), dar şi fostul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu (PNL). În legislatura 2016-2020 și-au făcut loc și trei matematicieni: liderul USR Nicuşor Dan, Varujan Pambuccian (minorităţi) şi Silvia Monica Dinică (USR). În schimb, liberalul George Şişcu este singurul mecanic care a reușit să obțină un mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie. În băncile noului Legislativ mai regăsim istorici, jurnalişti (Mihai Goţiu, Robert Turcescu), politologi, ofiţeri de marină, sociologi, precum şi un coregraf (Ioan Simionică, senator ALDE), un traducător şi trei artişti.
Ministrul “casnic” şi ministrul “şomer”
În dreptul profesiei, la câțiva dintre aleși se regăsesc însă meserii cel puțin ciudate. Noul ministru al Energiei, Toma Florin Petcu, ales deputat pe listele ALDE, s-a declarat “casnic”, iar Ionela Viorela Dobrică (PSD), fiica social-democratului Dumitru Dobrică, supranumit Regele Asfaltului și consilier judetean în Buzău, susţine că este “șomeră”. La fel și Mara Calista, fosta consilieră a fostului premier Dacian Cioloș, care deminsionat din funcție pentru a candida la alegerile Parlamentare. Șomera liberală a deschis lista PNL Teleorman la Camera Deputaţilor și a obținut un scaun în Parlament. Un alt șomer este și liderul liberalilor cărăşeni şi vicepreşedinte al PNL, Ion Marcel Vela (PNL). Fostul prefect de Teleorman, actual ministru al Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan (PSD) se afla şi ea în șomaj în momentul candidaturii în Parlament. Printre noii parlamentari se numără şi cinci pensionari.
Inginerii de la şefia Parlamentului
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a lucrat în tinereţe ca inginer auto și şef de atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987 – 1990), în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului, a cochetat cu lumea modei, deşi la bază este inginer constructor. Manechin a fost în urmă cu doar câţiva ani şi liberalul Robert Sighiartău, fostul lider al PNL Bistriţa-Năsăud.
Înainite de alegerile parlamentare, mai mulți candidați au completat greșit formularele de înscriere, confundând profesia cu ocupaţia actuală. Câțiva candidaţi au declarat că sunt de profesie "casnici", unii au spus că nu au nicio ocupație, iar alții s-au denumit pensionari sau studenți de meserie. Au existat și doi candidați de profesie "voluntari" și doi "preşedinţi", care nu au menționat însă ce prezidează.
Nicuşor Dan, preşedinte USR: În vremea în care făceam matematică, lucram câte 10-12 ore pe zi, continuu. Când mă așezam la birou, îmi puneam ceasul să sune peste zece ore. Lucram până la epuizare, până nu îmi mai funcționa creierul. Mi se întâmpla să lucrez și până la 3 noaptea. Există două tipuri de matematici și două tipuri de matematicieni. Geometri și algebriști. Eu sunt un geometru. Toate realitățile matematice eu le transform în imagini.