Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiții în tehnologii noi

Schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiții în tehnologii noi

de Redacția Jurnalul    |   

Ministerul Finanțelor a dat startul unei noi scheme de ajutor de stat în valoare totală de 2,25 miliarde lei, destinată stimulării investițiilor majore în tehnologii noi. Începând de luni, companiile din România pot depune cereri pentru a accesa aceste fonduri.

Până la 9 septembrie 2024, reprezentanții mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finanțare, împreună cu documentele justificative, pentru investiții ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei.

Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.

„Dăm startul înscrierilor pentru o măsură mult așteptată de către mediul de afaceri, pentru sprijinirea investițiilor în tehnologii noi. Esența acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este să genereze efect multiplicator în economie, preponderent în cadrul întreprinderilor care activează în cadrul industriei prelucrătoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalații și utilaje, a prestatorilor de servicii. Separat, prin deja consacratele scheme 807 și 332 avem anul acesta în derulare 64 proiecte de investiții cu o valoare totală de peste 11 miliarde lei, în industrii ca industria auto, industria farmaceutică, industria aeronautică sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de muncă", a explicat ministrul Marcel Boloș.

Cererile de acord pentru finanțare se depun online, prin intermediul aplicației Big Project, disponibilă aici: https://mfinante.gov.ro/ro/aplicatia-big-project, secțiune care conține atât un ghid informativ, cât și formularele de depunere a documentației.

Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat și se analizează în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizează cu acord pentru finanțare (dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condițiile și criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parțială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanțare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie să fie noi.

Sunt eligibile investițiile care se realizează în unul dintre sectoarele fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor, fabricarea băuturilor, prelucrarea lemnului, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de mobilă, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a a materialelor reciclabile și alte industrii.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: MF ajutor investiţii tehnologii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri