Portul spațial SaxaVord din Shetland a primit licență pentru prima lansare verticală de rachetă din Marea Britanie. Complexul de lansare a fost construit într-o fostă bază aviatică, pe mica insulă Unst, în cea mai nordică parte a Insulelor Shetland.
Unitatea este deținută de o familie, iar autorizația a fost acordată de Autoritatea Aviației Civile (CAA). De pe portul spațial vor putea fi făcute până la 30 de lansări în fiecare an. Infrastructura se adresează în special companiilor care vor să lanseze sateliți de diferite tipuri. Două companii germane speră să realizeze primele lansări de la SaxaVord în 2024.
Investitorii au cheltuit aproximativ 30 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea portului spațial, care include trei rampe de lansare și un hangar pentru asamblarea rachetelor. De asemenea, în viitor vor fi construite un hotel și un centru pentru vizitatori.
În Marea Britanie există deja portul spațial Cornwall. Acesta a fost primul port spațial licențiat din Marea Britanie care utilizează metoda lansării orizontale de rachete transportate de aeronave. De aceea, apariția portului spațial SaxaVord din Shetland este considerată un moment istoric.
„Acordarea licenței lui SaxaVord este un moment definitoriu pentru sectorul spațial din Regatul Unit. Acesta marchează începutul unui nou capitol pentru industria spațială britanică, deoarece rachetele ar putea lansa în curând sateliți pe orbită din Scoția. Depunem o muncă uriașă pentru a ne asigura că activitățile spațiale ale Regatului Unit sunt sigure și durabile”, a declarat Tim Johnson, director la CAA .
Proprietarii consideră că acordarea licenței este un moment „istoric”.
„Echipa noastră este foarte mândră că guvernul ne-a încredințat operarea unui port spațial complex, multidisciplinar și cu mai multe lansări și cu toții luăm această responsabilitate foarte în serios. Mai sunt multe de făcut, dar acesta este o modalitate fantastică de a încheia anul și de a merge spre Crăciun”, a precizat proprietarul primului port spațial care permite lansarea verticală de rachete din Marea Britanie.
(sursa: Mediafax)