Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire terifiantă: Microplastice găsite în cheagurile de sânge din inimă, creier și picioare

Descoperire terifiantă: Microplastice găsite în cheagurile de sânge din inimă, creier și picioare

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetătorii chinezi au descoperit microplastice în cheagurile de sânge prelevate de la pacienți care au suferit accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord sau tromboze venoase profunde.

La începutul acestui an, un studiu arăta că microplastice - mici fragmente de plastic desprinse din bucăți mai mari - au fost găsite în peste 50% din depozitele de grăsime din arterele înfundate.

Acum, un nou studiu realizat de cercetători din China anunță descoperirea de microplastice în cheaguri de sânge prelevate chirurgical din arterele inimii și ale creierului, precum și din venele profunde din partea inferioară a picioarelor, potrivit Science Alert.

Este doar un studiu mic, de 30 de pacienți - nici pe departe la fel de mulți ca cei 257 de pacienți urmăriți timp de 34 de luni în studiul anterior. Dar, similar cu modul în care echipa condusă de italieni a constatat că prezența microplasticelor a crescut riscul ulterior de atac de cord sau accident vascular cerebral, echipa chineză a descoperit, de asemenea, o potențială asociere între nivelurile de microplastice din cheagurile de sânge și gravitatea bolii.

Cei 30 de pacienți implicați în studiu au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge după ce au suferit un accident vascular cerebral, un atac de cord sau o tromboză venoasă profundă, o afecțiune în care se formează cheaguri în venele profunde, de obicei ale picioarelor sau ale pelvisului.

În vârstă de 65 de ani în medie, pacienții aveau diverse antecedente de sănătate și stiluri de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, tensiune arterială ridicată sau diabet. Aceștia foloseau zilnic produse din plastic și provin atât de la sate, cât de la orașe.

Microplastice - fragmente minuscule de plastic - au fost găsite în 24 dintre cele 30 de cheaguri analizate.

Tipurile de plastic identificate includ PVC, PE și poliamidă 66.

Dintre cele 15 tipuri identificate în cadrul studiului, PE a fost cel mai frecvent plastic, reprezentând 54% din particulele analizate.

Acest studiu nu a măsurat microplasticele în sângele pacienților și, fiind un studiu observațional, poate indica doar posibile legături, nu cauze.

„Aceste constatări sugerează că microplasticele pot servi ca un potențial factor de risc asociat cu sănătatea vasculară", scriu Tingting Wang, clinician-cercetător la First Affiliated Hospital of Shantou University Medical College din China, și colegii săi.

Având în vedere că microplasticele au fost detectate anterior în țesutul pulmonar uman și în probele de sânge, este ușor de imaginat modul în care aceste bucăți microscopice de plastic ajung din mediul înconjurător în corpul nostru și în cheagurile de sânge, dacă se formează.

Studiul a fost publicat în eBioMedicine.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri