Jurnalul.ro Ştiri Externe Midiile originare din Marea Neagră au invadat lacurile elvețiene

Midiile originare din Marea Neagră au invadat lacurile elvețiene

de Redacția Jurnalul    |   

Midiile originare din Marea Neagră au invadat lacurile elvețiene, punând în pericol pescuitul și fauna locală. Acestea s-au înmulțit în cel puțin șase lacuri elvețiene. Specialiștii susțin că în lipsa unor măsuri, populația de midii ar putea crește și mai mult.

Midiile care au invadat lacurile elvețiene provin dintr-o specie invazivă, care se răspândește rapid. Midiile sunt originare din Marea Neagră și afectează ecosistemele elvețiene, potrivit Reuters. Acestea distrug plasele pescarilor, înfundă conductele subacvatice și consumă cantități uriașe de plante microscopice, punând în pericol alte specii acvatice.

Midiile au fost detectate pentru prima dată în Elveția, în râul Rin, lângă Basel, în 2014. De atunci s-au răspândit și au colonizat cel puțin șase lacuri elvețiene, inclusiv lacul Geneva. Nu se știe cum au ajuns în apele elvețiene, dar cercetătorii cred că acestea pot fi transportate accidental cu ajutorul bărcilor și echipamentelor. De aceea, unele autoritățile locale se gândsc să introducă reguli privind curățarea și transportul pe uscat în cazul bărcilor.

Populația de midii ar putea să crească de 20 de ori în Elveția în următoarele două decenii, potrivit unui studiu din 2023 al institutului de cercetare acvatică Eawag și al universităților elvețiene.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: midii marea neagră lacurile elvetiene
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri