Ce te aşteptai să găseşti în lumea politică şi ce ai găsit, de fapt?
Eu sunt, din punctul de vedere al aşteptărilor, un soi de optimist-realist în suf letul meu. Evident că nu mă aşteptam să am surprize plăcute, însă am avut multe suprize atât de neplăcute, încât m-au luat prin surprindere. Aici mă refer în general, evident, la oamenii care fac politică. Din păcate şi văd şi în Parlament, nu mai târziu de săptămâna trecută, în Comisia de cultură unde sunt eu membru am rămas cu legea timbrului cultural prin care nişte băieţi şi-au făcut o lege ca să ia ei nişte bani. Nu e posibil aşa ceva!
Asta te-a făcut să regreţi vreodată că ai intrat în politică?
Nu, nu, n-am regretat şi nu regret. Eu sunt un om foarte luptător şi cu foarte multă determinare. Eu nu mă las, eu am luat-o pe drumul acesta pentru că după 18 ani în care am bătut ţara în lung şi-n lat am considerat că pot să pun şi eu umărul să fie un pic mai bine în ţara mea. Nu mă las învins de nişte oameni care sunt la finalul carierei lor.
Te gândeşti să mai candidezi pentru un nou mandat anul acesta?
Deocamdată e foarte devreme. Sunt în faza în care îmi doresc să construiesc un proiect care să aibă ca rezultat şi implicarea în alegeri. Pentru că dacă anul acesta candidăm în acelaşi fel în care au tot candidat partidele, în sensul de „ce-mi doresc eu pentru mine?”, este foarte greşit. Sunt suficienţi oameni în ţara asta care să-şi dorească să se implice în viaţa politică şi administrativă şi care să înţeleagă faptul că prin a fi politician înseamnă că te duci în faţa cetăţenilor din comunitatea ta şi spui, oameni buni, consider că aş putea să lucrez pentru voi.
Este vorba de un viitor partid, o mişcare a tinerilor?
Hmmm... deocamdată, nu. Deocamdată am făcut un experiment la Braşov unde împreună cu alţi oameni, majoritatea din societatea civilă, încercăm să punem cap la cap soluţii pentru oraşul nostru. N-a existat niciodată un proiect politic. Proiectul nostru este oraşul nostru. În aceeaşi măsură, am fost şi la Iaşi, am fost în ţară în mai multe oraşe şi încurajez oamenii care fiecare în comunitatea lui să încerce să găsească soluţiile pe care partidele nu le mai au. Eu nu mai am deloc aşteptări de la partide.
Apropo de oamenii din partide. Cum ai fost primit în PSD de oamenii vechi? Se gândeau că dacă eşti tânăr te pot manipula mai uşor sau te puteau folosi pentru a atrage electoratul mai tânăr?
Ei şi-au făcut un calcul greşit. Ei au crezut că dacă îl iau în partid pe tipul ăla de la trupa Hi-Q îi păcălesc pe tineri şi wooow, foarte bine, tinerii vor veni către PSD pentru că l-au pus pe Sturzu acolo. Nicio secundă nu s-au aşteptat, şi asta a fost marea surpriză, ca eu chiar să ştiu şi să-mi doresc să fac politică. Nu s-au gândit niciodată că eu îi voi deranja cu legi, că eu voi avea iniţiative... Eu am fost iniţiatorul legii pentru înfiinţarea partidelor cu trei persoane. O iniţiativă venită din partea unui ONG din Târgu Mureş şi eu am susţinut această iniţiativă. Şi datorită presiunii publice PSD a votat în favoarea acestei iniţiative legislative şi astăzi avem posibilitatea să înfiinţăm partide cu trei persoane tocmai pentru a sparge monopolul PSD şi PNL, PDL de fapt. Şi atunci nu prea le-a convenit lor, numai că n-au ce face. Adică nu pot să ne închidă gura oricât de mult şi-ar dori şi astăzi Liviu Dragnea să treacă legea aia cu aşa-zisa defăimare în Parlament.
Ce părere ai despre legea asta?
O prostie! E ca şi când deodată a constatat cineva că românii sunt un popor care defăimează. Avem cod penal, avem cod de procedură civilă. Miza din spatele acestei legi este alta şi este surprinzător că în continuare PSD-ul nu vede. De la Liviu Dragnea nu mă aştept să vadă. Problema este următoarea. Din păcate, î n presa convenţională aşa cum o ştim, radio, TV, presă scrisă, mai există doar insule de oameni care pot să spună ceea ce cred. Partidele mari au puterea să influenţeze şi să cumpere „publicitate electorală” şi vezi aici nişte ghilimele cât Casa Scânteii dacă vrei, astfel încâtpresa off line aproape să le aparţină. Internetul este ultima redută de libertate. Neputând să cumpere online-ul, Dragnea vrea să-l închidă! Vrea să-l cenzureze astfel încât să nu mai aibă nimeni posibilitatea să spună lucrurile pe care le ştim cu toţii. Pentru că, vezi Doamne, te defăimează şi tu aparţii unui grup şi grupul ăla poate e un partid.
În primul draft al programului de guvernare Dacian Cioloş pusese alegeri în două tururi...
Aşa e! Eu recunosc că am vrut să aud din gura lor acest lucru pentru că eu m-am dus la tribuna Parlamentului şi le-am spus şi lui Dacian Cioloş, şi lui Liviu Dragnea. Şi am zis, dom’le, de ce nu respectaţi programul de guvernare? Şi eu am citit din acest prim draft propunerea pe care Dacian Cioloş de fapt o făcuse străzii. Strada nu a strigat că vrea salarii sau pensii mai mari. Strada nu a strigat că vrea programe sociale, strada a strigat că vrea libertate şi democraţie. Democraţia înseamnă alegeri în două tururi, iar Dacian Cioloş şi-a asumat acest lucru public în faţa străzii. După care, la presiunea partidelor, a lui Liviu Dragnea, a lui Blaga, pentru că acolo lucrurile-s foarte clare, a schimbat complet incorect acest program de guvernare.
Dar tu, ca fost lider al Tineretului Social-Democrat, cum ai fi văzut o reformă curată, o reformă adevărată a partidului? Cum ai fi făcut tu reforma asta?
Erau patru paşi foarte importanţi. În primul rând ruperea de comunism şi nu declarativ aşa cum a făcut-o Liviu Dragnea şi fără consistenţă, ci aşa cum spuneam mai devreme. Dom’le, haideţi să nu mai acceptăm să ne conducă foştii comunişti! Haideţi să vedem că poate găsim alte idei în minţile unor oameni care nu au avut legătură cu sistemul comunist. Prin urmare, dacă ai avut funcţii în FSN, în UTC, în PCR, mulţumim foarte mult, poţi să rămâi membru de partid, dar nu mai ai nicio funcţie de conducere. Doi – problema corupţiei! Problema corupţiei este una foarte serioasă. Haideţi să ne asumăm că România are nevoie de o resetare, de o restartare a clasei politice, şi o spunem foarte simplu că, dacă un membru de partid ajunge în faza de trimitere în judecată, nu urmărire penală, că urmărire penală se poate începe şi dacă te lovesc în intersecţie. Dacă ajungi în faza de trimitere în judecată, te suspenzi din partid până când se termină procesul, dacă la finalul procesului ai câştigat şi ai fost nevinovat, sigur că te întorci în partid şi partidul te va iubi. A treia chestiune - Deschiderea partidului. Partidele din România, astăzi, toate, că asta e o problemă generală, sunt foarte închise. Nu acceptă idei noi, nu acceptă oameni noi, au nişte mecanisme super îmbătrânite, fac chestiuni din acestea mai mult de imagine, în campania electorală. Nu! Deschiderea partidului înseamnă că orice membru al oricărui partid, în cazul de faţă al PSD, să poată să participe la orice şedinţă. La BPN, la CEx, la orice întâlnire au ei. Că nu stau toate ideile geniale în mintea lui Liviu Dragnea. În fine, şi a patra chestiune era de imagine până la urmă să schimbe şi sigla, şi numele, şi culoarea partidului, să încerce să facă o resetare în primul rând a PSD-ului, şi de acolo poate ne aşteptam la o resetare a întregii clase politice.
Că tot vorbeai despre resetarea clasei politice, se va schimba clasa politică, a înţeles mesajul protestelor de după Colectiv?
Această clasă nu a înţeles nimic. I-am spus lui Dacian Cioloş exact în ziua în care a venit să-l votăm în Parlament, şi nu l-am votat. I-am spus lui Dacian Cioloş că a avut o şansă fantastică să intre în istoria României drept cel care în mandatul de câteva luni, şapte-opt luni, reuşeşte să facă o curăţenie de care România are nevoie. A preferat să facă înţelegeri cu Liviu Dragnea, cu Alina Gorghiu, cu Vasile Blaga, a preferat să fie un politician mai slab decât aceştia, să fie la mâna lor.
Mihai, vorbeai de acel slogan „Vino în PSD să-ţi faci un viitor”. Știi că acum noul slogan este „PSD îţi dă puterea”. Ce putere îţi dă PSD?
Este foarte amuzant. Eu acum aflu. Deci până acum PSD a avut puterea şi nu ne-a dat-o? Deci până acum PSD a avut puterea şi cumva acum, printr-o generozitate exagerată, zice „haideţi să vă dau şi vouă un pic de putere”? Asta-i o greşeală flagrantă! Şi din nou o chestiune complet falsă. Chiar dacă ar avea puterea, PSD-ul nu ţi-o va da niciodată! PSD-ul nu dă cuvântul propriilor parlamentari să vorbească în Parlament, cum să dea puterea cetăţenilor?
MARIUS GÎRLAȘIU: Mai are PSD vreo şansă de a se reforma? A schimbat un preşedinte care era trimis în judecată cu unul deja condamnat în primă instanţă.
MIHAI STURZU: În niciun caz! PSD-ul are nevoie să înţeleagă că este pe un drum greşit şi să încerce să se schimbe. Din păcate, nu are cine să fie acest motor al schimbării. Din păcate, mecanismul prin care oamenii de-a lungul timpului, majoritatea dintre ei, că nu sunt toţi aşa, au aderat la PSD, de fapt nu numai la el, şi la PNL şi la PDL, a fost ceea ce eu am văzut într-un afiş în care scria aşa: „Vino în PSD să-ţi faci un viitor”. Le spuneam foştilor mei colegi din TSD, dacă la 20 de ani intri în politică să-ţi faci un viitor, atunci nu trebuie să te miri că la 40-50 de ani ajungi la uşa DNA-ului tocmai pentru că ţi-ai făcut acel viitor. Nu intra în politică să-ţi faci tu un viitor. Intră în politică în momentul în care crezi că poţi să le spui cetăţenilor din comunitatea ta, din oraşul, judeţul, din ţara ta, că poţi să faci ceva pentru ei.
MARIUS GÎRLAȘIU: Cum vezi ca artist vânătoarea asta de vedete din ultima vreme? Au încercat să-i pună pe liste pe Florin Piersic, pe Tudor Gheorghe...
MIHAI STURZU: Asta aduce la suprafaţă o problemă foarte serioasă a partidelor, şi anume resursa umană. Nu au pe cine să pună să candideze. Dacă mâine ar fi alegeri prezidenţiale, ar avea şanse Liviu Dragnea să câştige preşedinţia României? Nu! Ar avea şanse Alina Gorghiu? Nu! Ar avea şanse Vasile Blaga? Nu cred! Asta este problema partidelor politice. Nu mai au oameni pe care să-i propună cetăţenilor că s-ar putea să facă ceva cu ei. Și atunci încearcă să-i păcălească pe cetăţeni cu artişti, cu oameni de cultură care au un renume foarte bun şi să-i aducă pe aceşti oameni în faţă cu speranţa că poate după aia vor reuşi să-i manipuleze sau să-i controleze cumva. Surpriza neplăcută pe care o vor avea chiar dacă îi vor convinge este că aceşti oameni nu mint. Artiştii şi oamenii care au stat pe scenă în faţa unui public ştiu că în faţa oamenilor nu minţi. Atunci când eşti pe scenă şi joci un rol, cânţi o melodie, reciţi o poezie, o faci cu tot sufletul sau nu o faci deloc.
Oamenii în stradă n-au strigat că vor pensii mai mari sau salarii mai mari. Oamenii în stradă n-au strigat că vor mai multe fonduri europene, deşi sunt probleme serioase ale României. Oamenii în stradă au strigat că vor liber tate şi democraţie. Păi în 2016 noi avem o problemă de democraţie în România... Este foarte grav, este incredibil.
Dragnea este preşedintele unui PSD în care nimeni nu are curaj să-l contrazică, în care nu mai există dezbateri, nu există democraţie, inclusiv alegerile de la Congresul acela au fost fraudate. Deci PSD-ul în interiorul lui face alegeri pe care le fraudează. Cum va putea acest PSD să câştige alegeri corecte vreodată?
Dacă premierul a promis ceva străzii care l-a făcut prim-ministru şi după aia a schimbat programul de guvernare influenţat de Liviu Dragnea, este evident că ultima speranţă pentru democraţie în această ţară moare odată cu Guvernul lui Dacian Cioloş.