Aproximativ 65.000 de lei cheltuie Ministerul Energiei pentru recrutarea prin intermediul unei firme specializate a noi şase membri în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Compania căreia i-a fost atribuit, prin negociere directă, acest contract este patronată de un cetăţean german, cu reşedinţa în Voluntari. În ultimii ani, acesta a participat la procedurile de selecţie organizate de Ministerul Economiei, pentru recrutarea managerilor privaţi desemnaţi să conducă marile companii de stat. Afacerea, estimată la 4,8 milioane de euro, a fost reluată, în această primăvară, după ce, în mai 2012, acordul-cadru încheiat între Ministerul Economiei şi o altă companie de profil s-a suspendat, “pe cale amiabilă”.
15.000 de euro este valoarea unui contract atribuit, la mijlocul sptămânii trecute, unei firme care se ocupă cu plasarea forţei de muncă pentru a presta servicii de recrutare a unor membri în Consiliul de Supraveghere al Societăţii de Producţie a Energiei Electrice Hidroelectrica SA.
Deocamdată există un Consiliu de Supraveghere provizoriu
În 24 iunie 2016, Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica a numit, provizoriu, un Consiliu de Supraveghere, despre care reprezentanţii Ministerului Energiei susţineau, la vremea respectivă că, în majoritate, sunt independenţi. Atunci, şapte persoane au fost numite în acest Consiliu de Supraveghere, respectiv academicianul Ionuţ Purica, Mihai Anuţei - CEO Azomureş, Robert Pană - vicepreşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Crăia Buderu, Elena Voicu şi Romeo Susau - ca reprezentanţi din partea Ministerului Energiei - şi Octavia Truţă, ca repezentant al Fondului Proprietatea. Ulterior, în 30 august, au mai fost numiţi alţi doi membri, în persoana lui Dorin Alexandru Badea şi Mihai Cristescu.
La scurt timp după noile numiri, însă, Ministerul Energiei, ca autoritate tutelară publică a Hidroelectrica, a decis să angajeze o societate specializată în plasarea forţei de muncă, pentru a recruta alţi şase membri în Consiliul de Supraveghere. Patru societăţi s-au prezentat, săptămâna trecută, la procedura negocierii directe organizată de Ministerul Economiei, iar ofertele au fost considerate toate admisibile. În cele din urmă, contractul a fost atribuit ofertantului care a oferit preţul cel mai scăzut.
Astfel, SC Transearch International SRL, cu sediul în Voluntari, a primit contractul cu numărul 24, în valoare de 65.000 de lei cu TVA inclus. Compania este deţinută, în proporţie de 100%, de cetăţeanul german Burghold Johannes Angelo, născut la data de 11 aprilie 1959, în Dieldorf, având reşedinţa în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.
A participat şi la procedura similară de la Ministerul Economiei
Nu este pentru prima dată când compania în cauză, alături de altele, a participat la procedurile de achiziţie făcute de Guvern pentru selectarea membrilor în Consiliile de Administraţie sau de Supraveghere ale unor societăţi de stat. Nouă companii au concurat pentru numirea managementului privat la societăţile aflate în portofoliul Ministerului Economiei. Este vorba despre un contract în valoare de 4.800.000 de euro, atribuit, sub forma unui acord-cadru, în luna decembrie a anului 2012. În septembrie 2011, Guvernul Boc şi Fondul Monetar Internaţional au convenit ca 15 companii de stat din România să fie conduse de manageri privaţi. Printe acestea se numără Compania Naţională Poşta Română, Compania Naţională de Transport Aerian Tarom, Compania Naţională CFR Marfă, SC Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Romarm, Oltchim şi Hidroelectrica.
Iniţial, statul, prin Ministerul Economiei, a încheiat un acord cu societatea Pedersen & Partners, acord care, la sfârşitul lunii mai 2012, a fost întrerupt, deoarece Ministerul Economiei a decis să deruleze procesul într-o altă modalitate decât cea prevăzută la data semnării contractului.
Procesul de selecţie a fost reluat, în acest an, mai exact în data de 16 martie 2016, când Ministerul Economiei a semnat cu consorţiul format dintre SC Quest Advisors SRL şi Tramsearch International. Contractul include servicii de selectare a 18 membri în consiliile de supraveghere şi de administraţie ale următoarelor companii: Cupru Min, Societatea Naţională a Apelor Minerale şi Transelectrica. Aceste companii fac parte dintr-un pachet de 23 de societăţi de stat afate în subordinea Ministerului Economiei ce vor avea administrator şi manageri privaţi, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Managerii privaţi din companiile de stat au costat scump bugetul statului. Din păcate, rezultatele nu au fost pe măsură
Transearch International SRL, societatea care a primit contractul de la Ministerul Energiei, este una dintre cele două companii care au fost selectate, anul acesta, de Ministerul Economiei, pentru recrutarea membrilor Consiliilor de Administraţie şi Consiliilor de Supraveghere pentru patru companii de stat. Astfel, contractul iniţial, semnat la sfârşitul anului 2013, prelungit prin acte adiţionale de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a fost renegociat. În primăvară, patru asocieri de firme au depus oferte. Este vorba despre asocierea dintre Boyden Global Executive Search şi Choice Management & Consulting SE, asocierea SC Fast Forward Solutions şi SC The Searchers Advisory Group SRL, asocierea SC Quest Advisors SRL şi Transearch International SRL şi asocierea dintre PricewatherCooper Tax Advisors & Accountants SRL, D&B David şi Baior şi George Butunoiu Grup.
În urma procedurii de selecţie, a fost desemnată câştigătoare asociaţia dintre SC Quest Advisors SRL şi SC Transearch International SRL. Acestea se ocupă de procedurile de recrutare a trei membri în Consiliul de Administraţie al SC Plafar SA, a altor trei membri în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Sare SA, a cinci membri în Consiliul de Administraţie al SC Cupru Min SA, a altor cinci membri în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Ape Minerale, dar şi de numirea a doi membri în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica SA.
Cine patronează liderul asocierii
Dacă am aflat, de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, că SC Transearch International SRL este fondată şi administrată de către cetăţeanul german Burghold Johannes Angelo, despre liderul asocierii care a câştigat contractul de recrutare pentru Ministerul Economiei, SC Quest Advisors SRL, ştim că este o companie cu sediul în Bucureşti, înfiinţată de două persoane fizice cu domiciliul în Municipiul Cluj-Napoca. Este vorba despre Andreea Acalovschi, care deţine un pachet de 95% din părţile sociale ale firmei, şi de Monica Custură, deţinătoare a 5% din beneficiile şi pierderile societăţii.
Prima recomandare privind remuneraţiile ce vor fi plătite
Firmele de plasare a forţei de muncă angajate în acest sens sunt cele care fac prima recomandare referitoare la politica şi nivelul de remuneraţie, potrivit contractuui semnat cu Ministerul Economiei. SC Quest Advisors şi SC Transearch International se vor ocupa de procedura de evaluare şi de selecţie a candidaţilor. Ele vor realiza strategia de recrutare, graficul de timp pentru implementarea acestei proceduri şi tot ele stabilesc criteriile de selecţie, calificativele pe baza calificărilor, a experienţei şi abilităţilor vizate pentru fiecare candidat în parte ce urmează să ocupe un post în Consiliile de Administraţie sau în Consiliile de Supraveghere, precum şi conţinutul dosarului pentru depunerea candidaturilor.
Publicarea anunţului privind selecţia candidaturilor trebuie făcută în două ziare economice de largă răspândire, pe cheltuiala firmelor. Procedura va cuprinde şi o informare privind selecţia candidaţilor ce trebuie publicată într-un cotidian internaţional de largă răspândire.
Numirea provizorie, din vară, a membrilor Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica este urmată de o selecţie, pe bani, făcută de o firmă privată ce va recruta şase persoane ce vor face parte, în viitor, din această structură.
Transearch International, alături de o altă companie deţinută de două doamne din Cluj, se ocupă, în urma unui contract încheiat cu Ministerul Economiei, şi de selecţia membrilor Consiliilor de Administraţie şi de Supraveghere de la Cupru Min, Plafar, Sare sau Transelectrica. Aceasta este parte a unei afaceri de 4,8 milioane de euro, demarată, încă din 2011, de Guvernul Boc.