Jurnalul.ro Timp liber Culinar Minciunele (Uscățele)

Minciunele (Uscățele)

de Andreea Tiron    |   

Cu toate că gogoșile sunt printre preferatele multora dintre noi, vă mai amintiți totuși de minciunele sau uscățele?

Am dat de o rețetă într-un caiet în care, de-a lungul anilor, s-au strâns multe rețete. Și dacă tot am găsit-o, am și încercat-o. Și bine am făcut, pentru că suntem siguri că și voi o s-o pregătiți, mai ales că sunt gata în cel mult 40 de minute.

Cumvaplace.ro

INGREDIENTE

  • 3 galbenușuri

  • 100 g făină + extra (pentru pudrat masa de lucru)

  • 2 linguri de zahăr tos

  • 2 linguri de smântână, 30% grăsime

  • ½ linguriță de esență de vanilie

  • Coaja de la ½ lămâie/portocală (opțional)

  • Ulei de floarea-soarelui

  • 70 g zahăr pudră

  • Sare

CUM SĂ FACEȚI

  • Bateți cu mixerul, nu mai mult de un minut, gălbenușurile cu zahărul tos și un praf de sare.
  • Reduceți viteza mixerului și încorporați smântâna, vanilia, coaja de lămâie sau de portocală și făina. Compoziția e moale și lipicioasă, dar nu vă panicați, mai adăugați 1-2 linguri de făină, doar cât să se lege aluatul.
  • Răsturnați-l pe masa de lucru pudrată cu făină și frământați-l de 50 de ori. Nu vă va lua mai mult de 3-4 minute, timp în care aluatul va deveni mai ferm. Împărțiți-l în două părți egale și înfoliați una dintre ele.
  • Puneți o cratiță cu ulei la încins.
  • Pudrați bine cu făină masa de lucru. Cu răbdare, întindeți prima bucată de aluat într-o foaie cu diametrul de 28-30 de cm. Cu cât veți reuși să întindeți aluatul mai bine, într-o foaie cât mai fină, cu atât minciunelele sau uscățelele, cum doriți să le spuneți, vor fi mai crocante! De aceea, este foarte important să lucrați (întindeți) aluatul pe o suprafață pudrată bine cu făină, să nu se lipească.
  • Tăiați aluatul în fâșii de 2-2,5 cm lățime și pe fiecare dintre acestea în 3 sau 4. Crestați apoi fiecare fâșie de aluat în mijloc. Luați unul dintre capete și treceți-l prin crestătura din mijloc, astfel încât să formați o fundiță. Nu-i nimic complicat!
  • Prăjiți-le în uleiul foarte bine încins, aproximativ 30 de secunde, până când devin aurii pe ambele părți. Scoteți-le cu o paletă și așezați-le pe un prosop de hârtie, apoi pudrați-le cu zahăr după ce s-au răcit.

SFATURI

  • Dacă vă plac foarte crocante, după ce le scoateți din ulei, puneți minciunelele într-o tavă tapetată cu hârtie și dați-o la cuptor, la 170 de grade, pentru 5 minute. Abia apoi pudrați-le cu zahăr.
Subiecte în articol: minciunele uscățele reteta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri