Jurnalul.ro Special Jale în Ministerul Economiei: funcționarii sunt la mâna noului ministru

Jale în Ministerul Economiei: funcționarii sunt la mâna noului ministru

de Diana Scarlat    |   

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului s-a înființat legal abia ieri, prin Hotărâre de Guvern. Funcționarii publici care făceau parte din vechea structură de la Antreprenoriat și Turism sunt acum „în fierbere”, pentru că ministrul Ștefan-Radu Oprea are mână liberă să facă noua organigramă după cum dorește.

 

Surse din minister spun că Oprea ar vrea să spargă vechile departamente și să-i mute pe funcționari în alte părți, ca să scape de „bisericuțele” formate de-a lungul anilor. Nu poate renunța la departamentele specifice, precum cel de achiziții, de promovare sau de autorizare și control, dar ar urma, conform surselor din interiorul instituției, să facă modificări neplăcute pentru cei care au lucrat în vechile structuri instituționale.

Așa cum Jurnalul semnala, cu puțin timp în urmă, Ministerul Economiei rămăsese singurul din actualul Guvern care nu se înființase din punct de vedere legal, pentru că lipsea avizul Ministerului Finanțelor – mai exact, semnătura ministrului Marcel Boloș. După ce presa a semnalat acest aspect, ministrul Finanțelor și-a dat semnătura, în cele din urmă, iar în ședința de Guvern de ieri s-a putut da și HG de înființare a ministerului care a unit Economia cu Antreprenoriatul și Turismul.

Până acum, angajații fostelor ministere au stat pe pozițiile pe care le ocupau în vechea structură, însă după HG-ul de înființare, ministrul Ștefan-Radu Oprea va decide ce funcție va ocupa fiecare, conform viitoarei organigrame.

Funcționarii publici care ocupă deja posturi în această instituție nu pot fi eliminați, dar pot fi mutați de ministru la alte departamente. Cei care au condus până acum Direcții importante din cadrul fostului Minister al Turismului ar putea să-și piardă funcțiile și să fie numiți la alte departamente, pe poziții mai puțin convenabile. 

De exemplu, de la Direcția de Autorizare și Control, funcționarii ar putea fi mutați la o altă direcție unde nu vor mai avea nici deplasări pe teren, nici legătură directă cu mediul de afaceri, urmând să facă doar muncă de birou. De la alte direcții, precum Achiziții sau Promovare, funcționarii ar putea ajunge pe posturi de execuție care nu mai au legătură cu activitatea lor de până acum.   

 

Se pregătește un protest

 

Conform surselor din interiorul ministerului, funcționarii vizați de aceste modificări care vor apărea în viitoarea organigramă se pregătesc de o acțiune de protest. Aceștia spun că nu este productiv să se transfere specialiștii de la o direcție, care au avut acel tip de activitate mai mult de 10 ani, la alte direcții pentru care nu au expertiză, iar în locul lor să fie aduși funcționari care nu cunosc problemele ministerului. 

Sursele apropiate de ministrul Oprea spun că exact asta ar dori acesta, dar nu pentru a aduce neprofesioniști pe funcții, ci pentru a elimina o structură internă care s-a format în ultimii ani, funcționând ca „stat în stat”, uneori fără a ține cont de deciziile ministrului sau ale secretarilor de stat.

 

Neregulile au persistat mulți ani

 

Sursele din Ministerul Economiei mai spun că au fost situații în care funcționarii au transmis documente din interiorul instituției către persoane fizice sau către mediul de afaceri, încercând să influențeze patronatele din turism pentru a cere demisia unor foști miniștri, prin modificarea textelor acelor documente. Un astfel de caz s-a constatat în noiembrie 2017, când un funcționar al Ministerului Turismului de atunci a transmis un text modificat către proprietarii bazelor de tratament balnear din toată țara, astfel încât mediul de afaceri să creadă că se lucrează la o lege care ar fi urmat să-i falimenteze.

Mai sunt și alte suspiciuni legate de achizițiile publice, mai ales după un raport al Curții de Conturi din anul 2016, când s-a găsit o „gaură” de peste 1 milion de euro și s-a constatat că Ministerul Turismului a efectuat plăţi nelegale pentru cheltuieli privind servicii de promovare a brandului turistic naţional şi pentru lucrări de investiţii neexecutate. 

De asemenea, funcționarii nu au urmărit respectarea clauzelor contractuale, nu s-au perceput majorări de întârziere şi daune-interese şi s-au utilizat ineficient unele fonduri băneşti pentru participarea la târguri de turism organizate în afara ţării. Pe lângă aceste nereguli care au apărut în Raportul public al Curţii de Conturi din anul 2016, au existat și altele, în ultimii ani, iar în tot acest timp nu s-a schimbat nimic în structura direcțiilor și a departamentelor.

Subiecte în articol: ministerul economiei funcţionari
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri