Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Sănătății îşi trage Agenție de Informatizare

Ministerul Sănătății îşi trage Agenție de Informatizare

de Monica Cosac    |   

După ce au bulversat total sistemul medical autohton cu costisitoarele sisteme informatice ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), autorităţile înfiinţează o nouă instituţie publică, ce se va ocupa de „dezvoltarea sistemului informaţional în sănătate”. Aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, noua Agenție Naţională de Informatizare în Sănătate va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit pentru un mandat de cinci ani prin decizie a premierului. Autorităţile spun că, astfel, vor cheltui „corect şi eficient” bugetul Sănătăţii.

Potrivit unui proiect de ordonanţă, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii va avea personalitate juridică şi „va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, putând realiza venituri suplimentare şi din alte surse, conform legii”. Noua instituţie va avea ca domeniu de activitate elaborarea, promovarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea Strategiei Naționale de e-Health, ca parte din Strategia Națională de Sănătate a României.

Conform notei de fundamentare a proiectului, în prezent „Ministerul Sănătății nu dispune de o sursă de informații bazate pe dovezi științifice. Diversitatea aplicațiilor de management folosite de instituțiile sanitare, fără standardizarea informațiilor, duce la o centralizare greoaie sau, în unele situații, imposibilă”.

Prin completarea propusă în proiectul de ordonanţă ne propunem existenţa unor informaţii corecte şi reale, disponibile în timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte şi fundamentate ştiinţific, de politică sanitară”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Noua Agenție de Informatizare va avea ca principal obiectiv „dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional în sănătate”, iar iniţiatorii susţin că activitatea instituţiei va duce la o „corectă şi eficientă cheltuire” a bugetului sănătăţii.

Pentru cei care nu îşi mai amintesc, eficienta şi corecta gestionare a banilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate a fost şi motivul înfiinţării, în urmă cu două decenii, a CNAS. Tot despre eficienţă, corectitudine şi transparenţă în cheltuirea fondurilor s-a vorbit şi la implementarea cardului electronic de sănătate (CEAS). Această „soluţie miraculoasă”, implementată în beneficiul pacientului, după cum era prezentat cardul de sănătate la momentul respectiv, a costat zeci de milioane de euro şi nu face decât să blocheze frecvent sistemul medical.

Obiectivele noii Agenţii de Informatizare

Pe lângă „dezvoltarea sistemului informaţional”, noua Agenţie de Informatizare are ca obiective principale: colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sănătate, prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, fundamentarea politicilor şi strategiilor din domeniul sănătăţii, dezvoltarea de standarde informaţionale. De asemenea, agenţia se va ocupa de dezvoltarea sistemelor de telemedicină şi de dezvoltarea specificaţiilor „pentru achiziţionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sănătate”

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri