Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fost ministru de Finanțe: Nu poți crește taxele, când ANAF colectează doar 26% din PIB

Fost ministru de Finanțe: Nu poți crește taxele, când ANAF colectează doar 26% din PIB

de Redacția Jurnalul    |   

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de finanțe, nu este de acord cu decizia Guvernului PNL - PSD de a crește taxele în loc să crească gradul de colectare, care în prezent este de doar 26,1% din PIB, al doilea cel mai mic procent din Uniunea Europeană.

„De câteva zile, aflăm din presă despre pachetul de creșteri de taxe pe care guvernul îl pregătește ca soluție pentru reducerea deficitului bugetar, aducând ca argument raportul Băncii Mondiale. Numai că domnul Ciolacu a sărit peste prima pagină a raportului, unde se spune clar că reducerea cheltuielilor și reforma ANAF sunt cheia succesului pentru creșterea veniturilor”, spune senatoarea USR Anca Dragu.

Fostul ministru de finanțe cere guvernului PSD-PNL să caute alte soluții de oprire a risipei și să facă reformele din PNRR.

Aceasta spune că trecem printr-o perioadă de criză în care România nu își permite să piardă niciun euro. Banca Mondială arată că implementarea reformelor din PNRR ar conduce la o creștere a potențialului de la 3.7% la 5.2%, ceea ce ar permite României să ajungă la nivelul veniturilor medii din UE până în 2030.

„PSD și PNL aleg să pună toată presiunea reducerii deficitului în cârca oamenilor care muncesc cinstit și care sunt deja afectați de creșterea prețurilor la bunurile de bază și o rată a inflației aproape de două cifre. Soluția reducerii deficitului bugetar nu este creșterea taxelor, ci oprirea risipei de bani publici și aplicarea cu strictețe a reformelor din PNRR!”, spune Anca Dragu, care transmite și u citat din raportul Băncii Mondiale, care spune: „Reformele fiscale trebuie, de asemenea, să fie continuate în paralel cu reformele în domeniu cheltuielilor, care vizează îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice și a calității serviciilor publice. Prin intermediul PNRR, România progresează în ceea ce privește: reforma sistemului de pensii (inclusiv a pensiilor speciale) pentru a aborda aspectele legate de echitate într-un mod sustenabil din punct de vedere fiscal; restructurarea sistemului de salarizare în sectorul public pentru a pune mai mult accentul pe performanță și echitate; și introducerea treptată a bugetării pe programe în administrația centrală. Acestea sunt reforme-cheie care vor consolida legăturile dintre resursele publice și rezultate și trebuie să contribuie la atenuarea unora dintre presiunile bugetare actuale”.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri