Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Apărării, întâlnire cu comandantul Forțelor Aeriene SUA din Europa și Africa

Ministrul Apărării, întâlnire cu comandantul Forțelor Aeriene SUA din Europa și Africa

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu comandantul Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM) și comandant al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, general James B. Hecker.

Întâlnirea dintre ministrul Angel Tîlvăr și generalul James B. Hecker a avut loc luni, în marja Salonului Aeronautic de la Le Bourget, din Franța.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au continuat dialogul bilateral româno-american pe teme de interes comun în domeniul forțelor aeriene, inclusiv din perspectiva cerințelor de capabilități aeriene necesare pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina.

„Parteneriatul Strategic România - SUA este unul dintre pilonii principali ai politicii naționale de securitate și apărare, alături de apartenența la NATO și UE. România este astăzi un aliat și partener de încredere în relația cu Statele Unite ale Americii, suntem o țară care demonstrează ambiție, voință politică și capacitatea de a contribui la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic al Alianței, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre,” a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr a exprimat apreciere pentru contribuția SUA la asigurarea apărării și descurajării pe întregul flanc estic al Alianței Nord-Atlantice, în special prin dislocarea de forțe și capabilități în România, precum și pentru sprijinul oferit de SUA în procesul de achiziționare a aeronavelor F16 din inventarul armatei norvegiene, evidențiind importanța continuării procesului de instruire a piloților romani pe acest tip de aeronavă, începând din acest an.

Oficialul român a apreciat, de asemenea, cooperarea consistentă a Forțelor Aeriene Române cu structurile aliate, dar și din perspectivă bilaterală, fiind evidențiată contribuția substanțială și diversificată a SUA la asigurarea securității spațiului aerian pe flancul estic al NATO și în zona de vest a bazinului Mării Negre. În context, oficialul român a evidențiat importanța menținerii sprijinului aliat pentru misiunile de poliție aeriană întărită în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește participarea SUA, misiuni ce și-au dovedit pe deplin eficiența în ansamblul măsurilor ample de apărare și descurajare pe flancul estic.

Totodată, a reiterat angajamentul României de a continua dezvoltarea infrastructurii specifice și asigurarea sprijinului, în calitate de națiune-gazdă, pentru facilitarea desfășurării activităților de instruire și executare a misiunilor aeriene în comun cu partenerul american, precum și cu celelalte state membre NATO.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat și aspecte relevante privind deciziile așteptate a fi adoptate în cadrul viitorului Summit NATO de la Vilnius, precum și dimensiunea desfășurării exercițiilor în comun desfășurate în cadrul parteneriatului strategic România-SUA sau în cadru aliat, element esențial al creșterii interoperabilității Forțelor Armate Române cu structurile aliate.

 

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri