Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministrul Toader zoreşte comisia lui Iordache

Ministrul Toader zoreşte comisia lui Iordache

de Xenia Croitoru    |   

Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie va fi dezbătută mâine în comisia specială condusă de Florin Iordache, asta însemnând şi modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Ieri, aleşii au avut dezbateri generale pe marginea proiectului în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. 

Astăzi vor fi discutate cele 62 de amendamente depuse de PNL, PSD şi UDMR. Unele dintre ele au creat mai multe controverse cu privire la datele care pot fi făcute publice în timpul unui proces, la faptul că imaginile de pe camerele de supraveghere nu mai pot constitui probe într-un proces sau că un inculpat trebuie să stea la proces faţă în faţă cu persoana vătămată. Ministrul Justiţiei a spus că dacă Parlamentul nu îşi poate asuma transpunerea directivei europene care ar trebui finalizată până la 1 aprilie 2018, atunci ar putea fi făcută printr-o ordonanţă dată de Guvern. „Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanță de urgență", a precizat Tudorel Toader. El a menționat că există deja precedente pentru cazuri similare. „Au fost cazuri în care Guvernul a adoptat OUG pentru a transpune o directivă europeană la termen şi a evitat infringementul. A fost criticată la Curtea Constituţională proce-dura adoptării unei ordonanţe de urgenţă spunându-se că trebuia făcută prin lege. Curtea a stabilit faptul că se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea la timp a unei directive în condiţiile în care legiuitorul nu a realizat prin lege transpunerea respectivei directive”, a precizat ministrul. Referitor la prevederile concrete ale directivei, ministrul Justiției a spus: „În Cod ea trebuie transpusă aşa cum arată prevederea din garanție. Nu e suficient să ne bucurăm de prezumție, trebuie ca făptuitorul să fie informat şi avem acel pasaj din directivă care arată că dacă cineva a fost judecat în lipsă, el trebuie anunțat”. Ministrul Justiției a precizat ca instituția pe care o conduce va veni cu propuneri privind transpunerea directivei privind prezumtia de nevinovăție în legislaţia din România. 

Temerile lui Horodniceanu 
La dezbaterile generale din Comisia specială pentru legile Justiţiei a fost prezent, ca invitat, şi procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. El a averti-zat că adoptarea amendamente-lor propuse de PSD şi ALDE va îngreuna considerabil urmărirea penală. „Sincer, cred că aceste amendamente nu pot intra în vigoare, pentru că, fără cea mai mare parte a probatoriilor, asis-tarea inculpatului de pildă la ascultarea unei părţi vătămate minore cred că va avea o influen-ţă foarte gravă asupra dezvoltării acesteia, cred că urmărirea pena-lă nu este numai amputată, este foarte greu de dus la îndeplinire. Trebuie să ne facem profesia, trebuie să avem instrumentele pentru a ne duce la îndeplinire îndatorirea noastră legală şi constituţională. În acest moment, tot ce se întâmplă în alte ţări este ca mijloacele de probă să se rafi-neze, modul în care ancheta penală se efectuează faţă de noile tendinţe de săvârşire de infracţi-uni care sunt din ce în ce mai rafinate trebuie să se rafineze”, a afirmat Horodniceanu. 

Iordache dă asigurări că va fi ascultat și Guvernul
Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a dat asigurări că va fi cerut punctul de vedere al Ministerului Justiţiei pentru fiecare din propunerile de modificare a legislaţiei penale pentru că votul Parlamentului trebuie să ţină seama şi de poziţia Guvernului. „Nu vom lua în dezbatere niciun amendament până când ministrul sau secretarul de stat care participă la dezbateri nu are mandat. Mi se pare o chestiune de bun-simţ, mi se pare că discutăm nişte lucruri foarte importante şi nu este normal să aruncăm pe Parlament. Este normal ca dezbaterea să fie în Parlament, votul va fi al Parlamentului, dar un punct de vedere de susţinere, de modificare, de respingere trebuie să se ia în concordanţă şi cu punctul de vedere al Guvernului”, a declarat Florin Iordache.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri