Jurnalul.ro Cultură Carte Misterul din romanul „Castelul din Carpați”, de Jules Verne. Povestea de dragoste a autorului cu o localnică

Misterul din romanul „Castelul din Carpați”, de Jules Verne. Povestea de dragoste a autorului cu o localnică

de Redacția Jurnalul    |   

Unul dintre cele mai cunoscute cărți scrise de Jules Verne este „Castelul din Carpați”. În spatele romanului se află o poveste de dragoste... dar și o mare enigmă.

Romanul a fost scris de Jules Verne după o „aventură” cu o săteancă din comuna brașoveană Homorod. Încă nu se știe despre ce castel era vorba

O cetate din România i-a atras atenția scriitorului francez în timpul unei călătorii la Luiza Teutsch, iubita sa din comuna brașoveană Homorod. Luiza Teutsch era cu 17 ani mai tânără decât Jules Verne.

Potivit arhivelor bisericii evanghelice, ea s-a născut la 16 martie 1845, în Viscri. S-a măritat prima oară cu un sas, Bratski, cu care a avut un băiat pe nume Ludwig. Dar femeia a rămas văduvă și s-a recăsătorit cu elvețianul Oscar Fabre, un om de afaceri cu rude în Franța.

După anul 1880, soții Fabre au vizitat de mai multe ori Amiens, orașul în care se mutase familia lui Jules Verne. Între cele două familii s-a legat o strânsă prietenie. Oscar a murit iar femeia și-a refăcut din nou viața alături de Gustave Müller din Homorod, cu care a avut două fete gemene, Angelle și Georgette.

Vizitele în Franța au continuat, iar Luiza l-a invitat pe Jules Verne să vadă Transilvania. Între timp, și Müller a murit. Iubirea secretă dintre Luiza și Jules Verne a ieșit la iveală abia după ce un nepot al Luizei a dezvăluit niște scrisori care au circulat între Amiens și Homorod. Conform acestora, Jules Verne ar fi venit la Homorod de mai multe ori, între 1882 și 1892 în Ardeal. Alături de iubita sa, el a vizitat mai multe locuri. A trecut prin Dobrogea, Valea Jiului, Brașov. Oamenii și întâmplările de aici au fost sursă de inspirație pentru 5 cărți, inclusiv „Castelul din Carpați”.

Romanul „Castelul din Carpați” a fost publicat în 1892, însă scrierea lui a fost finalizată cu câțiva ani înainte, în 1889, în perioada în care scriitorul francez o vizita pe Luiza. Lucrarea a fost publicată prima dată în limba franceză, în formă de foileton și apoi în forma ei integrală. Cartea, sub formă de foileton, a apărut prima dată în „Magasin d’éducation et de récréation”, între 1 ianuarie – 15 decembrie 1892, după care a fost publicată integral la sfârșitul anului 1892 de Editura Hehtzel.

Acțiunea romanului are loc, în mare parte, în Munții Carpați. În lucrare sunt abordate diverse teme, însă sunt situații și personaje obișnuite pentru cele cu tematică vampirică clasică.

Informațiile privind sursa de inspirație a lui Jules Verne pentru redactarea romanului sunt diverse. Simion Săveanu, autorul cărții „Pe urmele lui Jules Verne în România”, a emis o ipoteză despre care unii cred că ar fi veridică. În escapadele lui cu Luiza, Jules Verne ar fi vizitat și un castel ce i-ar fi fost sursă de inspirație pentru roman. Unii spun că ar fi vorba despre Castelul Colț, din statul Suseni, Hunedoara. Construcția se află la 3 km distanță de satul Râu de Mori.

Alte  susțin că sursa de inspirație a lui Jules Verne a fost, de fapt, Cetatea Poenari, cunoscută și sub denumirea Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, situată în comuna Arefu, sat Căpăţânenii Pământeni, pe vârful Muntelui Cetăţuia, scrie bizbrasov.ro.

 

Subiecte în articol: castelul din carpati jules verne
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri