Vinul se îmbuteliază în sticle de 750 de mililitri, iar răspusul nu este simplu. Există mai multe ipoteze care explică cum s-a ajuns la această cantitate, iar explicațiile sunt surprinzătoare. Prima își are originile cu mult timp în urmă și are legătură cu neînțelegerile dintre francezi și englezi.
Englezii nu folosesc sistemul metric oficial de măsurare, alegînd sistemul imperial. Pentru băuturi, unitatea standard este galonul, care reprezintă 4,546 litri, rotunjit la 4,5 litri pentru a face conversia mai ușoară.
Francezii au decis să le vândă lăzi cu câte 6 sticle de vin a câte 750 mililitri fiecare. Și a funcționat bine, pentru că în urmă cu câteva sute de ani, Anglia era principala țară care exporta vinuri, conform atlas-geografic.net.
O altă ipoteză pentru care o sticlă de vin are 750 mililitri este că, pe vremuri, producția sticlelor se făcea manual. Pentru a forma recipientele, sticla se prelucra atunci când era încă fierbinte, iar angajații o suflau pentru a o modela.
Însă capacitatea pulmonară a acestora nu le permitea să facă ambalaje mai mari.
A treia teorie spune că sticla de 750 de mililitri este perfectă pentru a fi consumată de un cuplu la o masă. Un litru ar fi prea mult, iar băutura ar fi aruncată. Totodată, paharele speciale pentru vin aveau o capacitate de 125 de mililitri, astfel că o sticlă era suficientă pentru a umple 6 pahare, notează ziarulring.ro.