Mitul 1: Dacă discutăm despre sinucidere, pot crește tendințele suicidare
„În 2014, studentul la Medicină Tomasso Dazzi de la King’s College, Londra, și asociații săi au revizuit cercetările pe această temă. Niciunul dintre studii nu a indicat vreo asociere între discuțiile despre sinucidere și ideația suicidară. Dimpotrivă, unele rezultate au sugerat că a vorbi despre suicid poate reduce tendințele suicidare, probabil datorită faptului că dezvăluirea acestor tendințe față de alții poate crește probabilitatea de a primi ajutorul necesar”.
Mitul 2: Ratele de suicid sunt maxime în timpul vacanței de iarnă
„Cele mai multe relatări din media cu privire la sărbătorile de Revelion și Crăciun prezintă oameni fericiți și mulțumiți, celebrând cu bucurie sărbătorile de iarnă alături de familiile lor iubitoare. Cu toate acestea, mulți oameni sunt singuri și triști în timpul sărbătorilor de iarnă, ceea ce conduce la credința că în acest sezon apar rate de suicid mai mari. Cercetările pun însă la îndoială această credință. În 2012, psihiatrul Christos Christodoulou, de la Facultatea de Medicină a Universității din Atena, și asociații săi au revizuit 113 studii din diferite țări cu privire la relația dintre suicid și anotimpurile anului. Deși rezultatele au fost mixte, cele mai multe studii au constatat că cele mai mari rate de suicid apar primăvara, iar pe locul al doilea sunt cele din timpul verii. Suicidul poate avea loc oricând, deci trebuie să fim vigilenți pe tot parcursul anului”.
Mitul 3: Depresia este aproape întotdeauna cauza suicidului
„Această credință larg răspândită i-ar putea face pe oameni să subevalueze sau să minimizeze riscul de suicid dacă persoana în cauză nu este depresivă. În 2004, psihiatrul Jose Bertoloto, de la Organizația Mondială a Sănătății, și asociații săi au trecut în revistă o serie de studii privind relația dintre diagnosticul psihiatric și suicid. Ei au constatat că 98% dintre sinucideri sunt asociate cu un tip de tulburare mentală diagnosticabilă. Tulburările de dispoziție (depresia și tulburarea bipolară) reprezintă 30,2%, urmate de tulburările legate de consumul de substanțe (17,6%), schizofrenia (14,1%) și tulburările de personalitate (13,0%). Cele mai multe cazuri din cele două treimi rămase au alte diagnostice decât depresia. Pentru a detecta riscul de suicid, trebuie să fim atenți nu doar la oamenii depresivi, ci și la cei cu alte tulburări, precum și la cei care nu prezintă niciun fel de tulburări diagnosticabile”.
Mitul 4: Este improbabil ca o persoană care a avut o tentativă de suicid să încerce din nou
„Psihiatrul Erkki Isometsä, de la Institutul Național de Sănătate Publică din Finlanda, și asociatul său Jouko Lönnqvist au realizat unul dintre cele mai cuprinzătoare studii pe această temă. Ei au obținut accesul la dosarele tuturor celor 1.397 de cazuri de suicid care au avut loc în Finlanda într-o perioadă de zece ani. Și au descoperit că istoricul de tentative de suicid precedente era un predictor semnificativ al sinuciderii reușite la femei și într-o mai mică măsură la bărbați. În mod clar, orice încercare de suicid trebuie să fie luată în serios, deoarece este legată de un risc crescut pentru o viitoare tentativă reușită”.
„Cele mai multe studii au constatat că cele mai mari rate de suicid apar primăvara, iar pe locul al doilea sunt cele din timpul verii”, Hal Arkovitz, cercetător
„În mod clar, orice încercare de suicid trebuie să fie luată în serios, deoarece este legată de un risc crescut pentru o viitoare tentativă reușită”, Scoot O. Lilienfeld, psihoterapeut
98% dintre sinucideri sunt asociate cu un tip de tulburare mentală diagnosticabilă.