Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova joacă murdar: Rușii, acuzați că folosesc în Ucraina „bombe cu vid” și alte tipuri de armament interzis

Moscova joacă murdar: Rușii, acuzați că folosesc în Ucraina „bombe cu vid” și alte tipuri de armament interzis

de Şerban Mihăilă    |   

Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, și grupuri pentru drepturile omului au acuzat Rusia că a atacat ucrainenii cu bombe cu dispersie și „bombe cu vid”, arme a căror utilizare este condamnată pe scară largă de către organizațiile internaționale. Lansarea de atacuri fără discriminare, care ucid sau rănesc populația civilă, constituie o crimă de război. Pe măsură ce frustrarea Kremlinului față de situația din teren crește, Putin poate dezlănțui însă și alte arme terifiante contra ucrainenilor, inclusiv super tancurile robotizate T-14 invizibile, dronele invizibile și regimentele de câini de atac parașutați.

Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului „Amnesty International” și „Human Rights Watch” au anunțat că trupele rusești care invadează Ucraina par să fi folosit muniție cu dispersie, interzise pe scară largă „Amnesty International” și i-a acuzat pe soldații ruși că au atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii se adăposteau înăuntru, informează agenția Reuters. 

Reprezentanții „Amnesty International” au declarat că dreptul umanitar internațional interzice utilizarea de arme inerent nediscriminatorii, cum ar fi munițiile cu dispersie. Lansarea de atacuri fără discriminare, care ucid sau rănesc civili, constituie o crimă de război, amintește organizația pentru apărarea drepturilor omului, citată de Reuters. 

Temutele bombe termobarice intră în acțiune

În același timp, Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, le-a declarat reporterilor, luni, după ce s-a întâlnit cu membri ai Congresului american, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de „bombă cu vid”, în timpul invaziei. 

„Astăzi, rușii au folosit «bomba cu vid»!”, a anunțat Markarova, citată de Reuters. „Rusia încearcă să distrugă Ucraina la scară mare!”, a continuat ea. „Rușii ar trebui să plătească un preț greu” pentru comiterea acestor atrocități, a mai spus Markarova

„Bomba cu vid” aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperaturi ridicate, producând o undă de suflu cu o durată semnificativ mai mare decât cea a unui exploziv convențional și este capabilă să vaporizeze corpuri umane.

Deocamdată, nu a existat nicio confirmare oficială a faptului că armele termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. CNN a relatat că una dintre echipele sale a reperat un lansator multiplu de rachete termobarice rusești în apropierea graniței ucrainene, sâmbătă după-amiază.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a precizat că a văzut rapoarte, dar nu are confirmarea că Rusia a utilizat astfel de arme. „Dacă acest lucru ar fi adevărat, ar putea fi vorba despre o crimă de război”, a afirmat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Putin poate dezlănțui și alte arme de coșmar 

Kremlinul are la dispoziție o gamă vastă de arme terifiante pe care le-ar putea folosi împotriva Ucrainei, inclusiv super tancurile robotizate T-14 „invizibile”, drone invizibile și regimente de câini de atac parașutați

Eroismul ucrainenilor, care a încetinit în mod neașteptat ofensiva agresorilor ruși, sporește însă riscurile ca Putin să dezlănțuie un arsenal de arme de coșmar asupra teritoriului invadat. 

Potrivit oamenilor de știință citați de publicația britanică „The Mirror”, tancurile robotizate, fără șofer, ale rușilor - înarmate cu senzori, rachete, mitraliere și aruncătoare de flăcări - ar putea distruge rapid pozițiile de apărare create de tranșee inamice. Mai mult, oficialii militari de la Kremlin susțin că, în urma testelor efectuate cu succes în Siria, roboții de atac „Uran-9” sunt deja operaționali. Aceștia sunt capabili să acționeze independent, precum și în grupuri, folosind inteligența artificială și controlul de la distanță.

Și dronele rusești „Lancet” cu aripi în formă de X - supranumite „Kalașnikovuri zburătoare” - ar putea fi utilizate pentru a doborî avioane de război fără pilot. Acest lucru ar putea deschide calea pentru primele lupte cu drone văzute în războiul modern. 

Nu în ultimul rând, rușii ar putea parașuta pe linia frontului temuții câini de luptă, în tandem cu instructorii lor. Aceștia poartă veste antiglonț și pot fi parașutați de la 13.000  de metri înălțime, cu forțele speciale ale Gărzii Naționale Ruse.

Eroismul ucrainenilor, care a încetinit în mod neașteptat ofensiva agresorilor ruși, sporește însă riscurile ca Putin să dezlănțuie un arsenal de arme de coșmar asupra teritoriului invadat

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri