Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova flutură amenințarea nucleară. Putin trimite temutele rachete „Iskander-M” la granița cu Finlanda

Moscova flutură amenințarea nucleară. Putin trimite temutele rachete „Iskander-M” la granița cu Finlanda

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​În urmă cu un an, Finlanda devenea cel de-al 31-lea stat membru al NATO, la capătul celui mai rapid proces de aderare din istoria recentă a blocului militar transatlantic. Mișcarea a constituit una dintre cele mai dure lovituri încasate de Rusia lui Putin, care și-a dublat astfel peste noapte granița cu blocul militar transatlantic condus de SUA. De atunci, relațiile dintre Moscova și Helsinki s-au deteriorat în ritm galopant, iar astăzi rușii au trimis la frontiera cu statul nordic rachete cu capacitate nucleară.

Presa moscovită a anunțat că o brigadă de rachete a fost formată în apropierea celui mai nou membru al NATO. Aceasta are în componența sa rachete balistice „Iskander-M”, capabile să lanseze focoase convenționale și nucleare.

Citând surse ale Ministerului rus al Apărării, ziarul „Izvestia” a relatat că aceste sisteme sunt indispensabile pentru Republica Karelia, din Districtul Militar Leningrad (LMD), format după ce Finlanda a aderat la NATO.

Potrivit experților militari occidentali în balistică, „Iskander-M” este arma preferată de Moscova atunci când face amenințări la adresa întregii Europe. 

Grupul de reflecție „Royal United Services Institute” (RUSI) susține că aceste rachete au oferit până acum Rusiei „o capacitate semnificativă” în spațiul Ucrainei, în special în loviturile tactico-operative.

„Rolul lor în susținerea arsenalului nuclear non-strategic al Rusiei înseamnă că acestea nu au doar o capacitate de modelare a războiului, ci și un potențial critic pentru strategiile de încheiere a războiului”, a precizat un reprezentant al RUSI.

Grupul de reflecție mai susține că rachetele de acest fel ar putea fi folosite, „fie prin țintirea infrastructurii critice din Europa cu lovituri de precizie convenționale, fie prin amenințarea cu utilizarea armelor nucleare non-strategice”.

„9K720 Iskander-M”, cunoscut și sub numele de „SS-26 Stone”, este un sistem de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, care poate transporta focoase nucleare de până la 680 de kilograme, în timp ce se deplasează cu o viteză de șapte ori mai mare decât viteza sunetului, la altitudini de peste 50 de kilometri.

Aceste rachete pot ocoli sistemele de apărare antirachetă prin manevre și prin schimbarea traiectoriei lor.

Acest tip de armament a fost repartizat în toate brigăzile de rachete ale Rusiei. Cel puțin o brigadă se află în fiecare district militar al țării, cu scopul de a sprijini trupele terestre prin intermediul unor lovituri de precizie tactico-operaționale.

Perspectiva unui coșmar nuclear revine în actualitate

Trimiterea temutelor rachete „Iskander-M” la granița cu un stat membru al NATO reaprinde îngrijorările Occidentului față de scenariul izbucnirii unui conflict nuclear, fie el și accidental.

Cu două luni în urmă, publicația „Financial Times” obținuse o serie de documente militare, care dezvăluiau că pragul lui Putin pentru utilizarea armelor nucleare tactice este „mult mai mic decât a recunoscut vreodată Rusia, în mod public”.

Mai mult, îngrijorarea față de perspectiva unui posibil incident nuclear a luat amploare, după ce, la începutul săptămânii, preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO decide să îşi întărească flancul estic, în contextul desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad, precum şi în Republica Belarus vecină.

„Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, a spus Duda.

Şeful statului polonez a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în țara sa este dezbătută deja „de o perioadă” de către Polonia şi SUA. „Am abordat deja acest subiect de mai multe ori”, a spus Duda. De altfel, în martie, el a avut o întrevedere cu omologul său american, Joe Biden.

Potrivit lui Duda, „Rusia militarizează tot mai mult enclava Kaliningrad” şi „este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus”, două teritorii care se învecinează cu Polonia.

În iunie 2023, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare. În timpul summitului de la Vilnius din același an, aliaţii au reafirmat că NATO va face „tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să-și actualizeze procesul de planificare”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri