Președintele Putin a semnat, ieri, un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internațională (CPI). Niciun cetățean rus nu va mai putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid, decât în condițiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.
Putin a afirmat că „trebuie acceptată propunerea Ministerului Justiției, în consens cu Ministerul de Externe, Curtea Supremă, Procuratura Generală și Comitetul de Instrucție (...) de a informa secretarul general al ONU de decizia Rusiei de a nu face parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale". „Decizia Rusiei de a nu participa la Statutul CPI, sau, cu alte cuvinte, retragerea semnăturii, implică consecințe juridice prevăzute în Convenția de la Viena asupra tratatelor internaționale din 1969", precizează un comunicat al ministrului rus al Afacerilor Externe. Rezoluția, grație căreia Rusia poate rămâne în afara jurisdicției Curții de la Haga, a intrat în vigoare începând de ieri. Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani, cât a funcționat, CPI a produs doar patru sentințe și a cheltuit peste un miliard de dolari.
Supărați pe instanță
În ianuarie 2016, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a denunțat lipsa de obiectivitate a CPI, atunci când tribunalul a autorizat o investigație a posibilelor crime de război săvârșite în timpul războiului dintre Rusia și Georgia, din 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud, scrie agenția EFE. De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicității o declarație în care se afirma că Rusia și Ucraina se află într-un conflict armat, iar Crimeea era considerată teritoriu ocupat, scrie AFP. Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a supărat pe Curtea Penală Internațională