Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Moscova și Kievul schimbă aproape 300 de prizonieri. Rușii îl consideră pe Putin trădător

VIDEO Moscova și Kievul schimbă aproape 300 de prizonieri. Rușii îl consideră pe Putin trădător

de Şerban Mihăilă    |   

Între persoanele incluse în acest schimb se numără zece cetățeni străini, precum și comandanții ucraineni care au apărat Mariupol și i-au ținut luni de zile în loc pe soldații ruși. Furioși deja pe președintele rus pentru mobilizarea parțială decretată de acesta, rușii sunt acum iritați și de acest schimb de prizonieri.

Rusia și Ucraina au făcut un schimb surpriză de prizonieri, care a implicat aproape 300 de persoane, cel mai mare de la începutul invaziei Moscovei, în urmă cu aproape șapte luni.

Printre cei eliberați se numără prizonieri de război din țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Maroc, dintre care unii fuseseră condamnați la moarte, după ce au fost capturați în Ucraina și acuzați că sunt mercenari.

Rusia a eliberat, de asemenea, aproximativ 215 ucraineni, inclusiv pe cei cinci comandanți care au condus apărare prelungită a orașului portuar Mariupol din sudul țării, la începutul acestui an, rezistență soldată cu pierderi importante în rândul trupelor rusești.

În schimb, Ucraina a trimis înapoi 55 de ruși și ucraineni pro-moscoviți și pe Viktor Medvedciuk, un prieten apropiat al președintelui Putin și liderul unui partid pro-rus interzis, care era acuzat de trădare.

Acordul, încheiat cu ajutorul Arabiei Saudite și al Turciei, era în pregătire de ceva timp și a implicat negocieri intense.

„Aceasta este în mod clar o victorie pentru țara noastră, pentru întreaga noastră societate. Și, principalul lucru este că 215 familii îi pot vedea pe cei dragi în siguranță și acasă!”, a declarat pe un ton triumfătot președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un discurs video în care i-a mulțumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru ajutor.

„Ne amintim de toți oamenii noștri și încercăm să salvăm fiecare ucrainean. Acesta este sensul Ucrainei, esența noastră și ceea ce ne deosebește de inamic”, a adăugat el.

Mediere saudită pentru străini. Mulțumiri la nivel înalt

Arabia Saudită anunțase anterior eliberarea celor zece străini, în urma medierii prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman.

Din grup făceau parte cinci cetățeni britanici, doi americani, un croat, un marocan și un cetățean suedez, a precizat Ministerul de Externe de la Riad, într-un comunicat, adăugând că un avion care îi transporta pe prizonieri a aterizat în regat, iar autoritățile saudite „facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranță în țările lor respective”. Ministerul nu i-a identificat pe cei eliberați după nume.

Parlamentarul britanic Robert Jenrick a afirmat că Aiden Aslin se află printre cei eliberați. Aslin a fost capturat la începutul acestui an și condamnat la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Rusia i-a eliberat, de asemenea, pe cetățenii americani Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Huynh, în vârstă de 27 de ani, a declarant, ieri, un reprezentant al familiei pentru agenția de presă Reuters.

Cei doi, ambii din Alabama, au fost capturați în iunie, în timp ce luptau în estul Ucrainei, unde au mers să sprijine trupele ucrainene care se opuneau invaziei Rusiei.

Într-un tweet, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Joe Biden, a mulțumit Ucrainei „deoarece a inclus doi cetățeni americani în schimbul de prizonieri”. Sullivan a mulțumit, de asemenea, prințului moștenitor saudit și guvernului țării din Golf pentru că au facilitat eliberarea lor. „Așteptăm cu nerăbdare ca cetățenii noștri să se reunească cu familiile lor”, a scris el.

La rândul său, premierul britanic, Liz Truss, a salutat pe Twitter eliberarea cetățenilor britanici ca fiind „o veste extrem de binevenită”, după „luni de incertitudine și suferință pentru ei și familiile lor”.

Truss a declarat că aceștia au fost „reținuți de către proxeneți susținuți de Rusia în estul Ucrainei” și i-a mulțumit atât lui Zelenski, cât și Arabiei Saudite că au contribuit la eliberarea lor.

Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a declarat pe Twitter că cetățeanul suedez, reținut în Donețk, „se află acum în siguranță și se simte bine”. Ea a mulțumit, de asemenea, Ucrainei și Arabiei Saudite.

Prințul Mohammed bin Salman a menținut legături strânse cu președintele rus, Vladimir Putin, inclusiv în cadrul grupului de producători de petrol OPEC+, în pofida presiunilor puternice din partea Washingtonului, aliatul tradițional al Riadului, de a izola Rusia.

Un număr mare de cetățeni străini au călătorit în Ucraina pentru a lupta, de la începutul invaziei Rusiei, în 24 februarie. Unii dintre ei au fost prinși de forțele rusești, alături de alți străini aflați în țară, care susțineau că nu au fost luptători.

Forțele ucrainene și ruse au capturat sute de luptători inamici de la începutul conflictului, având loc câteva schimburi de prizonieri.

Șeful misiunii ONU pentru drepturile omului din Ucraina declara, la începutul acestei luni, că Rusia nu permite accesul la prizonierii de război, adăugând că ONU are dovezi că unii dintre ei au fost supuși la tortură și rele tratamente care ar putea fi considerate crime de război. Bineînțeles, de cealaltă parte, Rusia a negat torturarea sau maltratarea prizonierilor de război.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Kremlinul intră din nou în gura rușilor

Furioși deja pe liderul de la Kremlin pentru mobilizarea parțială decretată de acesta, rușii sunt acum iritați și de acest schimb de prizonieri. Eliberarea lor a creat o adevarată furtună în „underground-ul” rusesc, iar unii consideră măsura chiar mai nepopulară decât decizia mobilizării. Potrivit unor surse din opoziția de la Moscova, schimbul de prizonieri a dus la un sentiment de frustrare, iar Putin, indirect, este acuzat acum de trădare.

 

 

Subiecte în articol: prizonieri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri