O șaorma a fost comandată la fiecare 10 minute în ultimul an iar vânzările au crescut cu 60%. Însă aceasta poate fi periculoasă. Testele de laborator arată că atât carnea, cât și cartofii și legumele, pot ascunde microorganisme periculoase pentru sănătate.
"Prezenţa pe 2 din 5 eşantioane analizate a Escherichia coli. Toate produsele au o cantitate intre 1.000 şi 20.000 de drojdii şi mucegaiuri. Acrilamida făcută separat pe cartofii prăjiţi. Este un compus cancerigen, generat atunci când supraprăjim produsele amidonoase", spune Alexandru Cîrîc, potrivit observatornews.ro.
.E-coli este o bacterie periculoasă care poate provoca infecţii intestinale, urinare sau chiar pulmonare. Tulpinile mai rezistente pot ucide un copil în câteva zile. Reţeta pentru dezastru e simplă: carnea negătită suficient, legumele nespălate sau igiena precară.
"Ce ati descoperit voi, de exemplu, Ecoli, este contaminare din propriile fecale. Adica un angajat care merge la toaleta nu se spala pe maini si apoi gateste cu aceleasi maini si atunci carnea aceea acolo unde e procesata sau preparata e contaminata cu ecoli", explică medicul Mihail Pautov.
Și mucegaiul din şaorma poate provoca toxiinfecţii alimentare.
"Probabil lipia a fost înfăinată cu făină netratată termic. Acest lucru putând conduce la mucegăirea produsului sau la alterarea rapidă a produsului", afirmă Alexandru Cîrîc.
Răspunsul autorităților este că sunt prea puțini angajați care să realizeze controale.
"Apăruseră imagini cu viermi din carnea comercializată de o shaormerie. Dacă am lua registrul de control, ne-am dat seama că fie colegi de ai noştri, fie colegi din alte instituţii, trecând pe acolo au avut o abordare superficială şi mai puţin fermă", a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC.
Soluţia ar putea fi un cazier comercial, prin care cei care încalcă legea repetat să fie pedepsiţi mai drastic.
"Şi niciodată persoana respectivă, sau pentru o perioadă de ani, să nu mai poată redeschide o unitate de alimentaţie publică. Din păcate, iniţiativele noastre sunt blocate în Parlament", precizeaeză Horia Constantinescu.
"Daca POS-ul este murdar, daca tastatura de la laptop este murdara, daca nu se folosesc manusi sau se iau bani cu aceleasi maini cu care se face mancarea este un loc pe care eu l-as evita", spune medicul Mihail Pautov.
"Şi acea hârtie in care ambalează trebuiee să fie curata, trebuie sa fie pungi de unica intrebuintare şi cat se poate de curate si bine depozitate. Trebuie sa fim atenti la aerul din respectiva shaormerie. Daca miroase a curat, cum se spune în popor", mai spune și Alexandru Cîrîc.