Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Munca flexibilă: statul plătește 75% din timpul nelucrat

Munca flexibilă: statul plătește 75% din timpul nelucrat

de Dan Straut    |   

Programul de susținere a muncii flexibile, cu timp redus și/sau inegal de lucru (corespondentul modelului german numit „Kurzarbeit”), intrat recent în aplicare, prevede o serie de facilități prin care statul decontează unele cheltuieli salariale suportate de angajatorii afectați de criză. Firmele care nu au nevoie de întregul volum de lucru al angajaților le pot lăsa acestora câteva ore și chiar zile libere (în loc să-i trimită în șomaj tehnic), durate care vor fi plătite de stat în proporție de 75% din salariul aferent.

 

Pe scurt, angajatorii au posibilitatea de a reduce timpul de muncă al salariaților cu maximum 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă. Spre exemplu, dacă un salariat este angajat cu normă de 8 ore, firma îl poate trece la program de (cel puțin) 4 ore, salariul pentru restul de timp nelucrat fiind decontabil din bugetul pentru șomaj.

Potrivit noii Ordonanțe de Urgență (nr. 132/2020), angajatorii pot aplica această măsură doar dacă îndeplinesc următoarele două condiții:
- cifra de afaceri a firmei a scăzut cu cel puțin 10% față de perioada similară din anul anterior;
- măsura în cauză afectează cel puțin 10% din numărul total de salariați.

Angajații pot avea timpul de muncă redus pentru cel mult 5 zile lucrătoare consecutive și se aplică atât celor care lucrează în ture, cât și celor cu timp de muncă inegal.

 

Angajările, interzise

 

Indemnizația de 75% din salariu, acordată angajaților vizați, este suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea. „Pe perioada de aplicabilitate a măsurii este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus”, prevede noul act normativ. Pentru fiecare angajat găsit în firmă atunci când nu ar fi trebuit să se afle acolo se aplică o amendă de 20.000 de lei, această măsură urmând a se aplica din data de 9 septembrie 2020.

De asemenea, pe perioada de muncă flexibilă salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi aferente prevăzute în contractul individual de muncă proporțional cu timpul efectiv lucrat. Pe de altă parte însă, în această perioadă nu se pot face concedieri colective, angajații nu pot iniția muncă suplimentară, iar managementul nu poate primi bonusuri, majorări etc.

 

 

Nu pot beneficia de sprijinul pentru munca flexibilă angajatorii aflați în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate ori restricționate și cei înregistrați în paradisuri fiscale.

 

Angajatorii trebuie să informeze și să consulte sindicatul sau reprezentantul angajaților înainte de aplicarea programului de muncă flexibilă

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri