Jurnalul.ro Cultură Muzeul Municipiului București dezvăluie „Mesaje săpate în piatră”

Muzeul Municipiului București dezvăluie „Mesaje săpate în piatră”

de Magdalena Popa Buluc    |   

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției intitulată „Mesaje săpate în piatră”, care va avea loc miercuri, 27 septembrie 2023, la ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).

Această expoziție inedită își propune să recupereze memoria urbană asociată unor monumente ce au fost lăsate în umbră, după mai bine de jumătate de secol de la ultima lor inventariere. Proiectul inițiază un proces amplu de identificare, inventariere și documentare fotografică a crucilor din piatră din București care nu au rol funerar. Scopul final constă în crearea unei baze de date online, accesibilă pentru cercetare, alături de descifrarea inscripțiilor acestor cruci, pentru a le situa în mod cât mai precis în contextul temporal și spațial, cât și diseminarea informațiilor către comunitățile locale în cadrul cărora se găsesc crucile din piatră.

Expoziția face parte integrantă din proiectul „Mesaje săpate în piatră - digitizarea crucilor din piatră din București”, o inițiativă propusă și realizată de Muzeul Municipiului București, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național și coordonată de Cezar Petre Buiumaci. În cadrul proiectului se desfășoară mai multe activități, între care amintim lansarea web site-lui dedicat crucidinpiatra.ro și ateliere organizate cu elevii unor licee bucureștene aflate în preajma unor astfel de monumente în vederea formării unor transmițători de mesaj pentru cunoașterea vechilor obiceiuri ale locuitorilor Bucureștilor.

Patrimoniul istorico-cultural al Bucureștiului este vast și adesea necunoscut. Un segment semnificativ al acestui patrimoniu îl reprezintă crucile din piatră, monumente care transmit în timp un mesaj esențial. Aceste cruci oferă informații valoroase despre stilul de viață al locuitorilor vremurilor trecute, precum și despre evenimentele marcante din istoria orașului, de la războaie și epidemii, la conflicte sociale și chestiuni juridice.

Crucile au o dublă semnificație, ca monumente și purtătoare de mesaje, fiind înregistrate în diverse documente cartografice. Acestea au servit ca repere de referință în comunitățile locale și au fost documente epigrafice atât cu caracter religios, cât și laic. Pe măsură ce timpul a trecut, unele dintre aceste cruci au dispărut, iar altele au fost mutate, uneori fără înregistrarea oficială a acestor acțiuni, creând astfel dificultăți în localizarea și interpretarea lor corectă.

Proiectul „Mesaje săpate în piatră - digitizarea crucilor din piatră din București” presupune o amplă acțiune de documentare și conservare a acestor monumente, cu scopul de a le integra în conștiința colectivă și de a le proteja pentru generațiile viitoare.

Expoziția tematică „Mesaje săpate în piatră” va fi deschisă publicului în perioada 27 septembrie - 28 octombrie 2023, oferind o oportunitate unică de a descoperi și înțelege mai bine acest important segment al patrimoniului cultural al Bucureștiului.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri