Jurnalul.ro Ştiri Externe Nancy Pelosi aruncă în aer relațiile dintre China și SUA

Nancy Pelosi aruncă în aer relațiile dintre China și SUA

de Şerban Mihăilă    |   

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, numărul trei în ierarhia administrației americane și a doua persoană în linia de succesiune prezidențială, după vicepreședinte, este pe punctul să declanșeze un imens scandal între Washington și Beijing, ale căror relații se află, oricum, la un nivel alarmant. În pofida avertismentelor primite chiar din partea oficialităților administrației Biden, îngrijorate de răspunsul Chinei, Pelosi este așteptată într-o vizită oficială în Taiwan.

În cadrul turneului lor asiatic, Pelosi și alți câțiva membri ai Congresului SUA, care astăzi au avut prima escală oficială la Singapore, sunt așteptați să viziteze Taiwanul, au dezvăluit, luni, un înalt oficial guvernamental de la Taipei și un altul, american, citați de CNN. O astfel de escală este, de luni de zile, atât coșmarul Pentagonului, cât și cel al diplomației americane.

O eventuală oprire în Taiwan - prima pentru un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani - nu se afla luni, la prânz, pe itinerariul oficial al lui Pelosi și ar urma să aibă loc într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt deja la cel mai scăzut moment din istorie.

Oficialul taiwanez, citat de CNN sub protecția anonimatului, afirma, luni, că se așteaptă ca Pelosi să rămână în Taiwan „peste noapte”. Nu era însă clar când anume va ateriza Pelosi în Taipei.

La rândul lui, oficialul american declara pentru televiziunea americană că oficialii Departamentului de Apărare al SUA lucrează non-stop la monitorizarea oricăror mișcări ale Chinei în regiune și la asigurarea unui plan pentru a o menține pe Pelosi în siguranță.

De altfel, China a avertizat chiar astăzi că armata sa „nu va sta cu mâinile în sân”, dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA ar vizita Taiwanul și acest eveniment „ar duce la un impact politic extrem de grav”.

Context exploziv

Problema Taiwanului - insulă autonomă pe care China o revendică ca parte a teritoriului său - rămâne cel mai sensibil subiect al relațiilor dintre SUA și China. Deși președintele Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat telefonic, timp de peste două ore, săptămâna trecută, niciuna dintre părți nu a dezvăluit ulterior dacă s-a vorbit și despre vizita lui Pelosi.

Cu peste 23 de milioane de locuitori, Taiwan este cel mai populat dintre statele care nu sunt membre ale ONU și este recunoscut de numai 23 de țări. În numele principiului „unei singure Chine”, Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, iar insistențele chinezilor au dus, în 1979, la întreruperea oficială a relațiilor dintre Washington și Taipei.

Cu toate acestea, colaborarea dintre SUA și Taiwan a continuat în mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai taiwanezilor. De altfel, în pofida aparentei izolări diplomatice, Taiwan a devenit, cu ajutorul SUA, una dintre economiile în expansiune din zona asiatică, iar administrațiile americane au intensificat în ultimii ani sprijinul acordat insulei, pe fondul războiului economic dintre Beijing și Washington.

În conformitate cu o lege adoptată de Congresul american, SUA trebuie să furnizeze arme Taiwanului pentru autoapărarea sa. Mai mult, președintele Biden a declarat, în luna mai, că SUA sunt pregătite să folosească forța pentru a apăra Taiwanul de un atac chinezesc, părând să elimine astfel ambiguitatea de lungă durată cu privire la o posibilă implicare militară a Washingtonului într-un eventual conflict.

Biden a declarat luna trecută că armata americană s-a opus ca Pelosi să viziteze Taiwanul, deși de atunci a refuzat să detalieze avertismentele Pentagonului. Casa Albă a precizat că este la latitudinea președintei Camerei unde călătorește și nu are prea multe de spus în decizia ei.

Cu toate acestea, oficialii administrației s-au străduit în ultimele săptămâni să explice clar riscurile unei vizite în Taiwan, în cadrul întâlnirilor cu Pelosi și echipa sa. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent că a discutat cu Pelosi despre o vizită în Asia. Administrația acordă o atenție sporită securității lui Pelosi atunci când aceasta călătorește în străinătate, deoarece este a doua persoană în linia de succesiune prezidențială, după vicepreședinte.

Pericolul chinez

Diplomația SUA este îngrijorată de faptul că deplasarea lui Pelosi are loc într-un moment deosebit de tensionat, deoarece este de așteptat ca Xi să încerce să obțină un al treilea mandat de președinte la viitorul congres al Partidului Comunist Chinez. Foarte probabil, oficialii comuniști vor începe să pregătească congresul în următoarele săptămâni, exercitând presiuni asupra conducerii de la Beijing pentru a da dovadă de forță.

De asemenea, oficialii americani consideră că liderii chinezi nu pricep pe deplin dinamica politică din SUA, ceea ce duce la o neînțelegere cu privire la semnificația eventualei vizite a lui Pelosi. Diplomații de la Washington se tem că este posibil ca Beijingul să confunde vizita lui Pelosi cu una oficială, a administrației americane, deoarece atât ea, cât și Biden sunt democrați.

Pelosi a fost mult timp un critic al Partidului Comunist Chinez. Ea s-a întâlnit cu disidenții prodemocrație și cu Dalai Lama - liderul spiritual tibetan exilat, care rămâne un ghimpe în coasta guvernului chinez. În 1991, ea a desfășurat un banner alb-negru în Piața Tiananmen din Beijing pentru a comemora victimele masacrului din 1989, pe care scria: „Pentru cei care au murit pentru democrație”. În ultimii ani, ea și-a exprimat sprijinul și pentru protestele prodemocrație din Hong Kong.

Subiecte în articol: nancy pelosi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri