"Este o contribuţie importantă. Cred că apelul privind necesitatea evitării utilizării armelor nucleare este în mod special important", a declarat Stéphane Dujarric, potrivit cotidianului Le Monde.
Stéphane Dujarric a evidenţiat "responsabilitatea colectivă" de a se ajunge la "o pace corectă", aşa cum a cerut Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia adoptată joi.
Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a denunţat vineri suferinţele cauzate de invazia militară rusă în Ucraina. "Este un adevărat iad, sunt suferinţe de nedescris. Războiul din Europa a declanşat o criză a imigranţilor fără precedent în ultimele decenii. Mai mult de jumătate dintre copiii ucraineni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele", a subliniat Antonio Guterres.
Rusia a salutat iniţiativa de pace avansată de China, dar a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.
Ministerul chinez de Externe a publicat vineri un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul propune un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. "Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control", a subliniat Beijingul, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.
(sursa: Mediafax)