Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO avertizează asupra unui posibil război de durată în Ucraina

NATO avertizează asupra unui posibil război de durată în Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea ține ani de zile, a declarat duminică șeful NATO, Jens Stoltenberg. Rusia și-a intensificat atacurile după ce UE a recomandat acceptarea statutului de candidat la UE a Ucrainei.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă costurile sunt ridicate, nu doar pentru sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente. Aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu ceea ce ucrainenii trebuie să plătească în fiecare zi pe linia frontului", a declarat Stoltenberg.

Furnizarea de armament de ultimă generație pentru trupele ucrainene ar spori șansele de a elibera regiunea Donbas de sub controlul Rusiei, a  declarat oficialul NATO, citat de ziarului german Bild am Sonntag.

Dacă Vladimir Putin îşi va atinge obiectivele în Ucraina, aşa cum a făcut-o cu anexarea Crimeei în 2014, ''atunci va trebui să plătim un preţ şi mai mare'', a apreciat Stoltenberg, care a îndemnat ţările din alianţă să continue livrările de arme către Kiev.

''Cu arme moderne suplimentare, probabilitatea ca Ucraina să fie capabilă să împingă trupele lui Putin afară din Donbas ar creşte", a spus el.

Premierul britanic Boris Johnson, care vineri a vizitat Kievul, a vorbit despre pregătirile pentru un război de lungă durată. Acest lucru înseamnă că „Ucraina primește arme, echipamente, muniții și pregătire mai rapid decât invadatorul", a scris Johnson într-un articol publicat în Sunday Times.

„Timpul este factorul vital. Totul va depinde dacă Ucraina își poate consolida capacitatea de a-și apăra teritoriul mai repede decât Rusia și își poate reînnoi capacitatea de atac", a mai scris premierul.

El a subliniat necesitatea de a evita „oboseala Ucrainei". Cu forțele rusești care „avansează centimetru cu centimetru", aliații trebuie să le arate ucrainenilor că sunt acolo pentru a-i sprijini pentru o perioadă lungă de timp..

Ucraina a primit un impuls semnificativ, vineri, când Comisia Europeană a recomandat-o pentru statutul de țară candidată la UE, o decizie pe care statele comunitare sunt așteptate să o aprobe la un summit în această săptămână.

 


 

Subiecte în articol: nato ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri