Atunci când americanii au pus bazele „Quad”, grupul de cooperare economică format din Statele Unite, Australia, India și Japonia, China a luat foc, acuzând Washingtonul că intenționează să transforme organizația într-un „NATO asiatic”. Neoficial, lideri politici și militari din SUA dădeau de înțeles că grupul poate deveni, în timp, o alianță militară capabilă să oprească ambițiile expansioniste ale Beijingului în regiune.
În acest context, publicația japoneză de limbă engleză „Nikkei Asia” a anunțat, ieri, că NATO intenționează să deschidă, anul viitor, un birou în Japonia. Biroul de legătură, cu sediul în Tokyo, va fi primul de acest fel din Asia și va permite alianței militare să desfășoare consultări periodice cu Japonia și cu parteneri-cheie precum Australia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, având în vedere provocările geopolitice din partea Chinei și a Rusiei.
Publicația a mai dezvăluit că NATO și Japonia intenționează să își îmbunătățească cooperarea „în privința combaterii amenințărilor cibernetice, a dezinformării și a tehnologiilor emergente și disruptive”. „Nikkei Asia” a adăugat că planurile au fost confirmate de oficiali niponi și ai NATO.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Japonia în luna ianuarie și s-a angajat, împreună cu premierul Fumio Kishida, să consolideze legăturile în fața unor provocări „istorice” în materie de securitate, citând invazia Rusiei în Ucraina și creșterea puterii militare a Chinei.
NATO are birouri de legătură similare la New York, Viena, Ucraina și în alte locuri, a mai precizat publicația niponă.
Cu tunurile pe Asia-Pacific
Mișcarea este în concordanță cu interesul tot mai mare al NATO pentru evenimentele din regiunea indo-pacifică. În „conceptul său strategic”, dezvăluit anul trecut, Alianța Nord-Atlantică susține că tendințele imperialiste ale Chinei constituie „provocări sistemice” pentru securitatea euro-atlantică, chiar dacă Rusia a rămas „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”.
Concomitent, conform aceluiași concept, NATO s-a angajat să „consolideze dialogul și cooperarea cu partenerii noi și existenți din zona indo-pacifică, pentru a aborda provocările transregionale și interesele de securitate comune”.
Blocul militar transatlantic a acuzat China că desfășoară „operațiuni hibride și cibernetice malițioase” și „rămâne opacă în privința strategiei, intențiilor și dezvoltării sale militare”.
Beijingul simte amenințarea
China a răspuns evaluării NATO, îndemnând alianța „să înceteze să mai provoace confruntări, prin trasarea unor linii ideologice”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat, la vremea respectivă, că NATO „și-a extins tentaculele în Asia-Pacific și încearcă să exporte mentalitatea Războiului Rece și să repete confruntarea între blocuri” ideologice.
Din această perspectivă, înființarea biroului de legătură al NATO, cu sediul la Tokyo, va atrage, fără îndoială, critici virulente din partea liderilor chinezi, care au dat de înțeles în ultimul an că vor fi nevoiți să adopte măsuri radicale pentru a contrabalansa noul pericol occidental.
„Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est, mâine!”
Ambasadorul danez în Japonia, Peter Taksoe-Jensen, a declarat pentru „Nikkei Asia” că îngrijorarea față de amenințarea Chinei asupra securității transeuropene a dus la concluzia că „este important pentru NATO să mențină relațiile cu partenerii noștri din această regiune”.
El a declarat că noul birou de legătură al Alianței Nord-Atlantice este „o modalitate foarte vizibilă și reală de a consolida relațiile dintre Japonia și NATO”.
La rândul lui, Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, care va găzdui luna viitoare summitul G7 de la Hiroshima, susține că privește mediul de securitate din Asia de Est cu un „puternic sentiment” de îngrijorare.
Referindu-se la preocupările legate de intențiile Chinei față de Taiwan, Kishida consideră că „Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est, mâine!”.
După summitul G7 - la care și premierul australian, Anthony Albanese, a fost invitat să participe - Kishida va călători la Sydney pentru summitul liderilor „Quad”.
Aici, Albanese îi va primi, pe 24 mai, pe Kishida, pe președintele american, Joe Biden, și pe premierul indian, Narendra Modi.
La rândul lui, Albanese a participat la summitul NATO de la Madrid, de anul trecut. Liderii grupului „Asia-Pacific Partners (AP4)” - Australia, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă - s-au întâlnit în timpul reuniunii.
În plus, Albanese a acceptat invitația de a se deplasa la următorul summit NATO, care va avea loc în iulie la Vilnius, Lituania.