Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO, mai aproape de confruntarea directă cu Rusia. Cehia - prima țară care trimite tancuri în Ucraina

NATO, mai aproape de confruntarea directă cu Rusia. Cehia - prima țară care trimite tancuri în Ucraina

de Şerban Mihăilă    |   

Cehia a devenit prima țară din NATO care furnizează Ucrainei echipament militar greu de la începerea războiului. Până acum, blocul militar transatlantic trimisese Kievului doar rachete antiaeriene și antitanc, arme de calibru mic și echipamente de protecție.

Acest ajutor militar provoacă îngrijorare în legătură cu perspectiva ca NATO să fie antrenată direct în războiul lui Putin.

Cehia a devenit primul membru al Alianței Nord-Atlantice care a trimis echipament militar greu în Ucraina, furnizând tancuri T-72 și vehicule blindate de infanterie, în urma apelului de ajutor al președintelui Volodimir Zelenski. 

Mai multe vehicule de luptă BVP-1, obuziere și peste o duzină de tancuri T-72 au fost încărcate într-un tren cu destinația Slovacia, de unde urmau să se îndrepte spre Ucraina, au dezvăluit imagini difuzate de televiziunea publică cehă.

Fără îndoială, furnizarea acestui tip de armament a fost convenită de aliații NATO, iar decizia alimentează îngrijorarea asupra unei posibile implicări a NATO într-un conflict militar direct cu Rusia, scenariu evitat până acum, timp de șase săptămâni, de blocul militar transatlantic. 

Până în prezent, liderii NATO au oferit Ucrainei doar rachete antiaeriene și antitanc, precum și arme de calibru mic și echipamente de protecție, evitând să trimită blindate grele sau avioane de luptă. Decizia autorităților de la Praga va crea probabil presiuni asupra aliaților pentru a urma acest precedent.  

Joc periculos

 „Vă asigur că Cehia sprijină Ucraina atât cât poate și va continua să ajute prin furnizarea de echipament militar, ușor și greu”, declara, marți, ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova. Ea a refuzat să ofere, însă, mai multe detalii despre acest transport militar. 

Livrarea din Cehia a fost finanțată de Praga, precum și de donatori privați care au contribuit la o campanie publică de strângere de fonduri pentru a furniza arme Kievului.

Ucraina consumă într-o singură zi aceeași cantitate de armament pe care o primește într-o săptămână, susțin oficiali polonezi de rang înalt, iar vecinii săi estici sunt îngrijorați să țină pasul cu cererile Kievului în materie de apărare, dezvăluia, recent, „The Wall Street Journal” (WSJ).  

Cehia și Slovacia iau în considerare, de asemenea, posibilitatea de a ajuta la repararea și recondiționarea echipamentelor militare ucrainene deteriorate. Germania va trimite câteva zeci de vehicule de luptă pentru infanterie la Kiev, iar Marea Britanie a aprobat livrarea a 20 de ambulanțe.   

Între timp, SUA au fost de acord să ofere asistență suplimentară de 100 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv sisteme antiblindate Javelin. 

Oficiali occidentali au avertizat însă că administrația Biden va acționa ca o barieră în ceea ce privește intențiile de a oferi mai multe echipamente grele Ucrainei, de teamă ca nu cumva acestea să încalce regulile ce permit doar furnizarea de arme defensive. Unul dintre ei a mărturisit pentru WSJ că SUA „nu sunt dispuse” să sprijine trimiterea de tancuri T-72 de la vecinii ucrainenilor.

Luna trecută, o propunere de a transfera 28 de avioane MiG din Polonia în Ucraina, prin intermediul SUA, a fost abandonată pe fondul îngrijorărilor NATO privind posibilitatea de a fi atrasă într-un conflict cu Rusia.

 

Subiecte în articol: NATO Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri