Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO este salvat! Trump s-a răzgândit și nu ar mai retrage SUA din blocul militar dacă iese președinte

NATO este salvat! Trump s-a răzgândit și nu ar mai retrage SUA din blocul militar dacă iese președinte

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​Din noua sa ipostază, cea de reporter pentru postul de televiziune britanic de dreapta „GB News”, fostul inițiator al Brexitului din Regatul Unit, populistul Nigel Farage, a reușit, fără să vrea, să calmeze nervii greu încercați ai multor lideri europeni. Într-un interviu realizat cu bunul său amic, Donald Trump, la reședința acestuia din Mar-a-Lago, Farage l-a descusut pe posibilul viitor președinte asupra intențiilor sale în privința NATO, în eventualitatea în care ar reveni la Casa Albă.

Cuplul Farage-Trump a devenit o obișnuință. Populistul britanic l-a intervievat deja pe Trump în mai multe rânduri, menajându-l, bineînțeles, pe celebrul său interlocutor, pe care l-a ținut mai mereu departe de tirul întrebărilor incomode. 

Cu toate acestea, Trump este ... Trump, iar interviurile fostului și, posibil, viitorului președinte american continuă să creeze știri. În noua sa intervenție, el a oferit replici despre orice, de la viitorul Occidentului la cel al Prințului Harry.

SUA rămân „100%” în NATO

Pe fondul îngrijorării generale în privința viitorului NATO sub un posibil al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă, imprevizibilul miliardar american i-a spus lui Farage că SUA vor rămâne „100%” în alianța transatlantică, dacă va reveni în fruntea țării. 

Declarația a venit însă cu o anumită rezervă: liderul republican a avertizat statele europene să nu „profite” de sprijinul american.

Ani de zile, Trump a fost extrem de critic la adresa NATO, iar îngrijorarea europenilor a atins cote maxime luna trecută, după ce fostul președinte a declarat că ar „încuraja” Rusia „să facă ce naiba vrea” cu țările NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare față de blocul militar transatlantic. 

În interviul acordat lui Farage, Trump i-a asigurat însă pe aliați că o superputere condusă de el le va sări în ajutor, dacă vor fi atacați. 

Un mod de a negocia

„Este un mod de a negocia.”, a precizat apoi omul de afaceri, explicând de ce a amenințat că nu va mai garanta protecția aliaților contra Rusiei, dacă aceștia nu își plătesc contribuția la cheltuielile pentru apărare. „Statele Unite trebuie să plătească partea lor, nu partea tuturor!”, a spus liderul republican la „GB News”.

Trump s-a lăudat şi că a umplut conturile NATO, datorită reacțiilor sale. „Au început să plătească datorită acestor comentarii pe care le-aţi auzit acum două sau trei săptămâni.”, a spus el, fără să ofere vreun exemplu care să-i susțină afirmația.

Republicanul, care se va confrunta cu preşedintele democrat, Joe Biden, la alegerile din noiembrie, le reproşează în mod regulat aliaţilor din blocul militar transatlantic că nu îşi respectă angajamentele în privința cheltuielilor militare.

„Nu uitaţi că toate acestea sunt mai importante pentru ei decât pentru noi! Noi avem un ocean care ne desparte de anumite probleme. Un ocean mare și frumos!”, a mai filozofat Trump pentru televiziunea britanică. 

Amiciția cu Putin

Imediat, însă, fostul lider american le-a reamintit tuturor de ce a fost considerat un președinte imprevizibil, care transmitea permanent mesaje contradictorii și cocheta cu dictatorii planetei.

„M-am înțeles grozav cu Putin.”, i-a mărturisit Trump lui Farage, în timp ce se referea încă o dată la abilitățile sale de negociere cu liderul rus.

Trump a atras numeroase critici în timpul președinției sale, deoarece a cultivat o relație mult prea apropiată de Vladimir Putin, cel care a obținut recent un nou mandat de șase ani la Kremlin, în urma unor alegeri considerate de către Occident o mascaradă politică.

Întrebat dacă Putin este o persoană cu care Occidentul poate negocia, Trump a răspuns afirmativ: „Da, cred că este. Ne-am descurcat foarte bine cu el!”.

„Vedeți, eu sunt cel care a oprit conducta «Nord Stream 2». Oamenii nu realizează asta. Apoi, a venit imediat Biden și i-a dat undă verde!", a adăugat el, într-o referire la opoziția SUA față de proiectul gazoductului germano-rus, care nu a durat mai mult decât mandatul său la Casa Albă.

 

 

Subiecte în articol: nato Trump sua militar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri