Măsura va permite ca ajutoarele umanitare să ajungă ,,temporar” în Gaza. Punctul de trecere Erez, care duce în nordul regiunii afectate, va fi redeschis pentru prima dată de la atacurile Hamas din 7 octombrie, iar ajutoarele vor putea trece prin portul Ashdod.
Oficialii israelieni au declarat, de asemenea, că intenţionează să mărească cantitatea de ajutor din Iordania care trece prin punctul de trecere Kerem Shalom, iniţiativă salutată de către Consiliul de Securitate al SUA, notează Sky News.
,,Acest ajutor sporit va preveni o criză umanitară şi este necesar pentru a asigura continuarea luptelor şi pentru a atinge obiectivele războiului", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului israelian, relevă sursa citată.
Cu toate acestea, nu este clar când această măsură va intra în vigoare, însă oficialii americani au cerut ca acest aspect să fie implementat cât mai curând, pentru a se evita o criză umanitară.
Trecerile terestre în Gaza, prin care în mod tradiţional a intrat cea mai mare parte a ajutorului umanitar, rămân puternic restricţionate de Israel. De la atacurile teroriste din 7 octombrie, au fost ucise cel puţin 32 916 persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Potrivit CNN, un raport susţinut de ONU arată că războiul din regiune a dus la o criză umanitară în spirală, în care aproape trei sferturi din populaţia din nordul Gaza suferă de foamete la niveluri catastrofale.
Joi, preşedintele american Joe Biden a făcut un apel către Israel de a proteja civilii din Gaza, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul Benjamin Netanyahu. Conversaţia dintre cei doi a durat aproximativ 30 de minute, iar un comunicat furnizat de Casa Albă arată că ,,politica americană în ceea ce priveşte Gaza va fi în conformitate cu răspunsul Israelului la solicitarea SUA de a înceta imediat focul în Gaza, scrie agenţia Reuters.
Washingtonul este principalul furnizor de arme al Israelului, iar administraţia Biden i-a asigurat în cea mai mare parte un scut diplomatic la Naţiunile Unite.
(sursa: Mediafax)