În pofida faptului că a fost confruntat cu un imens scandal de corupție în cele mai disputate alegeri generale din istoria țării, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pare să fi supraviețuit furtunii politice la care a fost supus în ultimele luni și se îndreaptă spre un al cincilea mandat în fruntea guvernului și, în același timp, spre titlul de „cel mai longeviv prim-ministru” al statului evreu.
Netanyahu este marele câștigător al alegerilor generale din Israel, au anunțat la unison principalele trei posturi de televiziune din Israel, ieri, după numărarea a 97 la sută din voturile exprimate. Deși nicio formațiune politică nu a obținut o majoritate decisivă în Knesset, parlamentul israelian, actualul premier era creditat cu cele mai mari șanse pentru formarea noii coaliții guvernamentale, în condițiile în care rezultatele parţiale indicau un avantaj clar pentru formaţiunile de dreapta, care îl susţin pe Netanyahu. Partidul de dreapta Likud al premierului și alianța de centru Albastru și Alb, formată recent de principalul său rival, fostul șef de stat major Benny Gantz, erau creditate, fiecare, cu câte 35 de locuri în Knesset, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul parlamentului israelian, citate de Reuters. În ansamblu, 65 din cele 120 de locuri ale Knessetului ar urma să revină blocului de dreapta condus de Netanyahu, față de numai 55, câte ar obține facțiunile de centru-stânga. Doar partidele care reușesc să treacă pragul electoral de 3,25% primesc un număr de locuri în Knesset, proporțional cu numărul total de voturi obținute. Până acum, niciun partid din Israel nu a câștigat o majoritate de voturi în parlament, iar țara a fost întotdeauna condusă de un guvern de coaliție. Premierul nu este astfel desemnat din rândul partidului care a strâns cele mai multe voturi, ci este liderul politic ce reușește să adune o coaliție de partide capabilă să controleze 61 dintre cele 120 de locuri ale Knessetului. Cu toate că rezultatele finale vor fi date publicității vineri, victoria lui Netanyahu pare deja asigurată. Analiști citați de „Los Angeles Times” susțin că Netanyahu va încerca să formeze o coaliție cu partide extremiste slabe din punct de vedere politic, care îl vor ajuta să dea o lege ce-i va garanta imunitate în fața acuzațiilor de corupție, atât timp cât va ocupa funcția de premier. Deocamdată, Netanyahu nu a primit nicio sentință și poate rămâne în funcție, conform legislației în vigoare.
Pacea, pe butuci
Într-un gest considerat mai mult o încercare de a smulge cât mai multe voturi din partea exremei-drepte decât o schimbare de politică, Netanyahu a promis, cu numai trei zile înaintea alegerilor, că va anexa coloniile evreiești din Cisiordania. Cu toate acestea, primind deja un imbold din partea administrației Trump, care, în pofida protestelor internaționale, a mutat sediul ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim și a recunoscut suveranitatea statului evreu asupra Înălțimilor Golan, Netanyahu și-ar putea onora promisiunea sa, aparent hazardată, din campanie. Foarte probabil, o eventuală astfel de anexare ar distruge definitiv încercările de mediere a unei înțelegeri cu palestinienii, care doresc crearea propriului stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza.
„Israelienii au votat în favoarea menținerii statu-quo. Ei au spus «nu» păcii și «da» ocupației”.
Saeb Erekat, negociator-șef palestinian