Cel mai bun timp atât al primei manşe, cât şi al celei de-a doua, prezintă clar si succint cât de bună a fost astăzi norvegianca. Răspunsul la întrebarea de ce abia acum a reuşit să se impună necesită mai multe cuvinte.
Unul dintre motive ar fi că în perioada de Crăciun s-a antrenat alături de Henrik Kristoffersen, dominatorul slalomului masculin în acest sezon. Pe deasupra, antrenamentele Ninei Løseth au o particularitate nemaiîntâlnită la alte schioare: indiferent de tipul zăpezii, canturile schiurilor ei sunt întotdeauna foarte ascuţite.
De ce a fost asta important astăzi? Simplu! Pista Deborah Compagnoni, aceeaşi pe care s-a ţinut spectaculoasa coborâre masculină în urmă cu o săptămână, a avut gheaţă lucie în zona unui viraj de pe traseul coborârii, în vreme ce în rest a predominat o zăpadă cu priză foarte bună. Pentru gheaţă e nevoie de canturi muşcătoare la maxim, care pe zăpada normală nu fac decât să se agaţe regulat dacă nu eşti obişnuit să rafinezi apăsarea schiurilor atunci când se afundă hulpave în stratul tare, dar poros de omăt.
Nina Løseth şi-a luat avânt încă din prima manşă, în care majoritatea favoritelor fie au mers prudent până după pasajul cu multă gheaţă - cazul Sarkăi Strachova, fie s-au împiedicat în schiuri în partea inferioară a treseului, incomodate de smuciturile la care au fost condamnate de canturile ascuţite brici - aşa ca Veronika Velez Zuzulova.
în lipsa vedetelor, au putut străluci câteva surprize, care le-au inclus pe franţuzoaica Anne-Sophie Barthet (locul 7 la pauză) si elveţiencele Michelle Gisin (4) şi Charlotte Chable (2). Şi dacă de primele două poate aţi mai auzit, prezenţa acesteia din urmă pe podiumul provizoriu al cursei i-a surprins şi pe proprii antrenori.
În manşa a doua toată lumea a schiat cu mai multă dezinvoltură, căci la acest nivel se trag serios învăţăminte din greşeli. Totuşi nimeni nu s-a adaptat la condiţiile de pe traseu atât de contrastant ca Veronika Velez Zuzulova. Întărâtată de o dezechilibrare la început, percepută mai costisitoare decât în realitate, slovaca cu viraje chinuite în prima manşă s-a năpustit cu iscusinţă în a doua, zburând armonios printre porţile de pe panta nu foarte înclinată, şi escaladând astfel 10 poziţii în clasament.
Drumul spre ultimul loc al podiumului i-a fost netezit de ratările surprizelor elveţiene. Amândouă au riscat mult, căci numai aşa şi-ar fi păstrat sau îmbunătăţit clasările, iar soarta nu le-a fost favorabilă. În vreme ce Michelle Gisin a călcat o poartă, Charlotte Chable s-a precipitat la vederea liniei de sosire şi a căzut cu trei porţi înainte de finiş.
După cinci slalomuri consecutive terminate pe podium, Frida Hansdotter a prins astăzi o zi neobişnuit de slabă, i-a lipsit fluiditatea alunecării, şi a încheiat doar pe locul 5. Ea păstrează totuşi tricoul roşu, conducând în clasamentul disciplinei. Mai mult decât atât, datorită celor 45 de puncte primite la final, suedeza (521 de puncte) a depăşit-o în clasamentul general pe americanca Lindsey Vonn (500) şi este devansată doar de elveţianca Lara Gut (658).
Circuitul feminin al Cupei Mondiale va continua la sfârşitul săptămânii cu două etape de viteză în Altenmarkt-Zauchensee, la care va avea ocazia să adune experienţă şi reprezentanta noastră, Ania Caill. În Santa Caterina se va desfăşura mâine slalomul masculin, programat iniţial - la fel ca cel feminin - în capitala croată.