Premiul Nobel pentru Medicină 2019 a fost acordat cercetătorilor William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza, a anunțat, ieri, Comitetul Nobel reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Cei trei au fost recompensaţi pentru descoperirile lor privind mecanismele moleculare prin care celulele se adaptează la variaţiile concentraţiei de oxigen.
William G. Kaelin jr. este un cercetător american, profesor de medicină la Universitatea Harvard, iar conaționalul său Gregg L. Semenza este profesor la Johns Hopkins University. Sir Peter J. Ratcliffe este un cercetător britanic, profesor la Universitatea Oxford.
Importanța oxigenului pentru organism a fost înțeleasă de secole, însă modul în care celulele se adaptează la schimbările nivelurilor de oxigen a rămas mult timp o necunoscută. Atunci când organismul este lipsit de oxigen, apare o creștere a hormonului eritropoietină (EPO), care stimulează apoi producția de globule roșii, responsabile cu transportul oxigenului în corp. Laureații din acest an au descoperit modul în care o scădere a oxigenului declanșază acest răspuns în organism, proces celular care este implicat în aproape toate aspectele fiziologiei (metabolizare, embriogeneză, etc) şi, implicit, într-o serie largă de afecţiuni. Spre exemplu, pacienții cu insuficiență renală cronică produc mai puțin EPO și, prin urmare, suferă adesea de anemie severă.
Anul trecut, premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de doi imunologi, James Allison din SUA și Tasuku Honjo din Japonia, pentru cercetări care au revoluționat tratamentul cancerului: imunoterapia oncologică.
Descoperirea celor trei cercetători poate duce la noi modalități de investigații pentru combaterea unor boli grave, precum: anemia, cancerul, accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.