Jurnalul.ro Ştiri Observator Noua lege care le-ncalcă pe toate celelalte

Noua lege care le-ncalcă pe toate celelalte

de Diana Scarlat    |   

Un proiect de lege care a trecut tacit de Senat ar putea da mână liberă platformelor online să presteze servicii pe teritoriul României fără a ține cont de legile deja în vigoare. Transportatorii și mai ales taximetriștii se consideră excluși de la dialogul social, pentru că proiectul de Lege a economiei de acces nu a luat în considerare nimic din ceea ce au negociat cu Executivul și cu Parlamentul în ultimele zece luni. Transportatorii au trimis premierului o scrisoare deschisă în care arată că aceste activități nu fac doar concurență neloială, ci vor distruge economia națională.

 

Proiectul de Lege pentru economia de acces, inițiat de deputatul pentru minoritățile naționale Varujan Pambuccian, pune pe jar taximetriștii din toată țara, care spun că platforme tehnologice precum UBER vor putea sfida toate legile în vigoare, care presupun autorizarea pentru prestarea acestor servicii. În schimb, UBER cere schimbarea legislației, pe care o consideră învechită nu doar în România, ci și în celelalte țări în care au fost în conflict cu taximetriștii și cu autoritățile, fiind nevoiți să se retragă din unele state. Noul proiect legislativ, care a trecut deja de Senat și a ajuns la Camera Deputaților – cameră decizională – dă câștig de cauză companiei UBER și tuturor celorlalte platforme online de prestări servicii. Proiectul a fost trimis la Senat la 1 februarie 2017, care l-a adoptat tacit, apoi a primit și avizul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, pe 15 februarie 2017, cu unanimitate de voturi. Proiectul a primit și avizul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. În expunerea de motive a proiectului de lege se invocă nevoia de adaptare a legislației la noile realități ale economiei, la nivel mondial, care au contribuit la ieșirea din criza economică mondială, declanșată în 2008. Inițierea acestui proiect legislativ poate fi un răspuns la recomandarea lansată recent de Comisia Europeană, care arată că statele ar trebui să-și adapteze legislația la noile nevoi ale pieței, astfel încât să lase platformele tehnologice să-și desfășoare activitatea, însă CE nu a dat o directivă în acest sens, ci doar o simplă recomandare, pe care statele membre UE o pot ignora. „Transportul este un serviciu reglementat deja, dar care, conform legii propuse, devine un serviciu ce poate fi făcut fără a deține documentația conformă cu reglementările în vigoare”, spune Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

 

Protestele devin inevitabile

Taximetriștii au anunțat încă înainte de Paște că vor ieși în stradă, pentru a cere încetarea activităților neautorizate de taximetrie și alte tipuri de transport rutier de persoane. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis și o scrisoare deschisă către premierul Sorin Grindeanu, prin care arată că platformele online își desfășoară activitatea neautorizat, făcând concurență neloială celor care se autorizează conform legislației în vigoare, iar falimentul firmelor de taximetrie și de transporturi vor aduce o gaură de zeci de milioane de euro anual la bugetul de stat, în timp ce platformele online nu vor plăti taxe și impozite. În replică, reprezentanții firmei UBER în România spun că nu poate fi vorba de evaziune fiscală. “Uber e un serviciu 100% fiscalizat. Atât UBER România, cât și șoferii-parteneri plătesc impozite și taxe pentru activitățile pe care le desfășoară, contribuind cu milioane de lei la bugetul statului”, a explicat, pentru Jurnalul Național, PR-ul UBER România.

 

În forma adoptată de Senat și avizată de guvern, prin Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, serviciile se pot externaliza pe platforme online la discreția și cu regulile titularului de platformă. Vasile Ștefănescu, președinte COTAR

 

Legea pentru economia de acces vizează orice activitate economică realizată prin intermediul unei platforme tehnologice și care are drept obiect prestarea de servicii şi/sau utilizarea de bunuri pentru o durată limitata de timp, cu excepţia activităţilor de jocuri de noroc şi pariuri

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri