Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată până acum în România. Toate tulpinile care circulă în țară sunt incluse în vaccinul aprobat de Uniunea Europeană, se arată într-un raport preliminar realizat de MedLife.

Au fost analizate circa 60 de genomuri SARS-CoV-2, provenite din Brașov, Cluj, Timișoara, Sibiu și București.

„Prin analizarea tulpinilor de SARS-CoV-2, folosind metoda de secvențiere dezvoltată de CDC (Centers for Disease Control) din Statele Unite, care ne permite secvențierea completă a genomului viral, am dedus că până în acest moment, teritoriul României nu a fost afectat de noua tulpină COVID-19. Urmărirea diversității genetice a virusului ne permite să avem informații epidemiologice legate de răspândirea noii tulpini, oferindu-ne astfel posibilitatea de a interveni în răspândirea agresivă a acestuia.

Un aspect foarte important este că formele virusului care circulă pe teritoriul țării noastre, care au fost identificate în procesul de secvențiere, sunt recunoscute de vaccinul Pfizer-BioNTech, aceste fiind un motiv în plus pentru ca pacienții români să se înscrie în campania de vaccinare”, a declarat biologul Dumitru Jardan, coordonator științific al studiului.

Noua tulpină de coronavirus ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, însă nu sunt încă date care să ateste că această infecție este mai gravă. A apărut inițial în Marea Britanie, ulterior fiind confirmată în Italia, Danemarca, Olanda, Franța, Spania, Portugalia, Australia și Canada.

În studiu s-a pus accent și pe mutațiile genei S, care ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală.

„Gena S este cea mai importantă genă pentru infecțiozitatea virusului întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafața celulelor umane, aceasta fiind deseori ținta unui răspuns imun antiviral. Mutațiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susțin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecție. Însă studiem permanent, deoarece în viitor însă situația s-ar putea modifica”, a explicat Dumitru Jardan.

Mediafax

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri