Jurnalul.ro Special Anchete Viața la Palatul Cotroceni a spart ghinionul imobiliar și pentru noua șefă de la Educație

Viața la Palatul Cotroceni a spart ghinionul imobiliar și pentru noua șefă de la Educație

de Ion Alexandru    |   

Ligia Deca, consilierul prezidențial desemnat, la începutul acestei săptămâni, în funcția de nou ministru al Educației, a reușit, în anul 2020, când au izbucnit pandemia de COVID-19 și restricțiile guvernamentale, să cumpere o casă de peste 213 metri pătrați și un teren de aproape 670 de metri pătrați, în București.

Soțul Ligiei Deca, Mihai Cezar Hâj, i-a devenit, tot de la începutul acestei săptămâni, subaltern indirect soției sale, deoarece este salariat al unei structuri aflate în subordinea Ministerului Educației. Iar, în ultimul an fiscal, a realizat venituri din consultanță de la mai multe companii de profil, printre care una cu un trecut interesant pe piața achizițiilor publice guvernamentale.

Proaspăt instalată ministru al Educației, Ligia Deca a depus, în data de 8 iunie 2022, ultima declarație de avere, în calitatea sa de consilier prezidențial în cadrul Administrației Prezidențiale, document din care aflăm lucruri unul mai interesant ca altul. Spre exemplu, aflăm faptul că, în 2020, anul pandemiei de COVID-19, când au fost implementate cele mai drastice măsuri de restricție împotriva populației, Ligia Deca a reușit să-și achiziționeze, în Capitală, un teren și o casă. Este vorba despre un teren cu suprafața de 661 de metri pătrați, pe care l-a cumpărat, împreună cu soțul său, Mihai Cezar Hâj, alături de care, de asemenea, a cumpărat și o casă de locuit, cu suprafața de 213,7 metri pătrați.

Publicațiile de specialitate și agențiile imobiliare arată că, în anul 2020, la nivelul Bucureștiului, pentru zonele mediane și limitrofe, prețul unui metru pătrat de teren intravilan varia între 400 și 600 de euro, iar în zonele centrale putea ajunge până la 2.500 – 3.000 de euro. 

Pe lângă aceste noi achiziții imobiliare, familia Deca-Hâj mai deține, conform aceluiași document, un teren intravilan, cu suprafața de 8 metri pătrați, din 2013, un apartament cu suprafața de 107,63 de metri pătrați și o construcție (probabil garaj) cu suprafața de 9,14 metri pătrați, toate în Capitală.

Datorii destul de importante

Familia ex-consilierului prezidențial, numit, luni, în funcția de ministru al Educației, figurează cu mai multe datorii. Ultima este un credit de 644.613 lei, contractat în anul 2020 de la ING Bank, cu scadență în 2045. În documentul citat mai figurează un credit de 5.980 de euro la BIL Luxemburg, contactat în 2013, cu scadență în 2028, și o datorie de 197.131 de lei, contractată de la BCR România în 2013, cu scadență în 2038.

Soții Deca-Hâj au în proprietate două autoturisme – Kia din 2016 și Opel din 2007, iar în conturi și depozite bancare au economii de 74.842 de lei și 54.426,87 de euro.

În ultimul an fiscal, Ligia Deca a încasat, în calitate de consilier prezidențial, o indemnizație de 153.597 de lei, precum și suma de 7.550 de lei în calitate de cadru didactic asociat la SNSPA.

Partenerul de viață, subordonat ministerului soției

Actualul ministru al Educației, Ligia Deca, îl are, indirect, în subordine pe propriul său soț. Asta, întrucât, din aceeași declarație de avere, rezultă că Mihai Cezar Hâj a realizat venituri, în ultimul an fiscal, în baza contractului individual de muncă, de 73.404 lei, de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Aceasta este o  instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale.

De asemenea, Mihai Cezar Hâj a mai încasat, tot în baza unui contract individual de muncă, suma de 30.871 de lei de la SC Trencadis Corp SRL Baia Mare. Soțul actualului ministru al Educației a mai realizat însă venituri din contracte civile de consultanță, încheiate cu Asociația „Centrul Step by Step” (18.500 de lei), cu Organizația Umanitară Concordia (19.250 de lei) și cu SC Archidata SRL București (31.255 de lei).

O afacere guvernamentală din 2018, cu o asociere mai mult decât interesantă

„Jurnalul” a descoperit că una dintre companiile pentru care Mihai Cezar Hâj a prestat servicii de consultanță, SC Archidata SRL București, a participat, în timpul guvernării Dăncilă, la un contract al Ministerului Fondurilor Europene, în asociere cu mai multe firme, dintre care două sunt mai mult decât interesante. 

Astfel, în 5 iulie 2018, Ministerul Fondurilor Europene a contractat servicii de consultanță pentru realizarea evaluărilor în domeniul transporturilor, în valoare de 2.382.165,78 de lei cu TVA inclusă. Contractul a fost adjudecat de o asociere de companii, al cărei lider a fost SC Civitta Strategy & Consulting SA, iar din asociere au mai făcut parte SC Archidata SRL, SC NTSN Conect SRL și SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. Ultima firmă este chiar societatea la care a fost acționar ex-vicepremierul Dan Barna, deținută, în prezent, de asociatul său Dragoș Jaliu, și care a fost implicată în afacerile cu fonduri europene investigate de DLAF și de DNA. SC Civitta Strategy & Consulting SRL este compania înființată, în anul 2006, sub denumirea de SC GEA Strategy & Consulting SA, societatea care i-a avut ca primi membri-fondatori pe Daniel Dăianu, pe Florin Vasile Cîțu, fostul premier al Guvernului României, pe Liviu Voinea (BNR) sau pe Dragoș Pîslaru, fostul ministru al Muncii, din Guvernul Cioloș, actual europarlamentar REPER. De altfel, ani de zile, sediul social al companiei a fost acasă la Dragoș Pîslaru.

Florin Cîțu a părăsit structura acționariatului SC GEA Strategy & Consulting SA în 24 iunie 2010, cesionându-și părțile sociale către o concitadină de-a sa, de la Râmnicu Vâlcea, pe nume Laura Darie. Până în 27 noiembrie 2015, societatea era administrată de însuși Dragoș Pîslaru, acesta din urmă renunțând la mandat, odată cu numirea sa, în primă fază, la Cancelaria premierului Dacian Cioloș și, ulterior, în funcția de ministru al Muncii. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri