Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nuclearelectrica intră pe mâna ginecologului

Nuclearelectrica intră pe mâna ginecologului

de Cristian Anton    |   

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA va avea de pe 20 decembrie un nou Consiliu de Administraţie (CA), care urmează să fie numit de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Printre cei 10 candidaţi pentru cele şapte locuri din CA atrage atenţia un fost secretar de stat, Cristian Dima, plecat recent din Guvern după ce a pierdut definitiv un proces cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Dincolo de caracterul pur politic al numirii sale, este foarte interesantă experienţa care l-a recomandat pentru o funcţie de conducere la Nuclearelectrica: Dima a fost timp de cinci ani administratorul spitalului de ginecologie din Galaţi.

 

Zece persoane candidează pentru cele şapte locuri din CA-ul Nuclearelectrica: Iulina Robert Tudorache (secretar de stat în Ministerul Energiei), Cristian Romulus Anton (şomer la data instalării sale ca administrator provizoriu al Nuclearelectrica, în august), Elena Popescu (director în Ministerul Energiei), Cristian Gentea (director Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti), Dragoş Ionuţ Bănescu (secretar general Ministerul Muncii), Mirel Alexandru Marcu (manager firmă imobiliare), Sebastian Tcaciuc (reprezentantul Fondului Proprietatea, preşedinte Romgaz), Cristian Dima (fost secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri), Mihai Daniel Aniţei (manager Azomureş) şi Călin Radu Vilt (consilier ştiinţific la Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei).

Conflict de interese confirmat de Curtea Supremă

Majoritatea candidaţilor sunt sau au fost deja administratori Nuclearelectrica, astfel încât noul venit Cristian Dima atrage atenţia în mod deosebit. Preşedintele ALDE Galaţi a fost secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri în perioada iauarie- aprilie 2017, când a fost demis de către premierul de atunci Sorin Grindeanu, după ce a peirdut definitiv un proces cu ANI.

Guvernul a instaurat anul acesta o modă bizară: toţi administratorii companiilor de stat sunt numiţi provizoriu, cu un mandat de patru luni, care este ulterior prelungit sau nu.

Dima a fost găsit vinovat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de conflict de interese, în condiţiile în care a votat, în calitate de consilier local în Galaţi, finanţarea unui ONG pe care îl conducea. 

„Buna Vestire”: obstetricianul nuclear

Probabil cea mai valoroasă recomandare a lui Cristian Dima pentru funcţia de şef al companiei nucleare de stat este aceea de administrator al unui spital de ginecologie. Cristian Dima a fost între 2012- 2015 şi apoi în perioada 2016- 2017 membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire” din Galaţi.

Statutul Nuclearelectrica: „principalele domenii de activitate ale SNN SA se axează pe producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear”

Anterior, ginecologul de la Nuclearelectrica a activat în propriile afaceri Convert Leasing IFN SA, Convert Exchange SRL şi Convert Trading SRL, iar din 2007 este preşedintele Yacht Club Regal Român filiala Galaţi. Obstetricianul patron de amanet, case de schimb valutar şi amator de yachturi face parte şi din Consiliul Director al Patronatului Bijutierilor din România, o altă calificare fără de care era greu de crezut că ar fi putut ajunge administrator la Nuclearelectrica fiind şi aceea de preşedinte al Asociaţiei Judeţene a a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi.

Doctorul de peste Prut

Nici educaţia nu este de ici, de colea: ginecologul de la Nuclearelectrica a terminat şcoala gimnazială în opt ani (între 1974 şi 1982, potrivit propriului CV), liceul în cinci ani, iar până să dea în 1992 la Universitatea Româno- Americană „Anghel Rugină”, Finanţe- Contabilitate, a urmat timp de un an cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, la frecvenţă redusă.

 

27.378 de lei este indemnizaţia brută a unui administrator Nuclearelectrica

Este broker de valori mobiliare şi are brevet în turism, în 2006 şi-a luat licenţa, iar din 2012 este doctor în ştiinţe economice în Republica Moldova.

 

Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă asigură 20% din necesarul de energie al României. Acum, şi sub îndrumarea unui politician din Galaţi policalificat

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri