Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, în picaj

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, în picaj

de Redacția Jurnalul    |   

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, în picaj, anunță Ziarul Financiar. „Angajatorii au aplicat măriri simbolice de salariu, cu obiectivul ca salariaţii să-şi păstreze netul şi să respecte şi acel prag de doi ani vechime“, spun specialiștii.

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,09 milioane în luna septembrie a acestui an, cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar. Faţă de anul precedent, numărul contractelor de muncă plătite astfel a scăzut cu 41%, de la 1,86 milioane de contracte în septembrie 2023.

„Unul dintre factorii care au contribuit la scăderea numărului de contracte plătite cu salariul minim poate fi dat de Ordonanţa de Urgenţă 142 din 2021, conform căreia angajaţilor la aceeaşi companie dinaintea anului 2022 care au fost remuneraţi doar cu salariul minim pe economie în toată această perioadă trebuie să li se majoreze salariul începând cu 1 ianuarie 2024. În plus, odată cu majorarea salariului minim pe economie a crescut puţin nivelul salarial general la nivel de companie, pentru a putea rămâne atractivi în piaţă“, a spus pentru ZF Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România.

Ordonanţa de urgenţă despre care vorbeşte CEO-ul Prohuman spune că, începând cu 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligaţia de a creşte salariile angajaţilor plătiţi cu salariul minim mai mult de doi ani, atât pentru contractele cu norma întreagă, cât şi pentru cele part-time.

O vulnerabilitate a acestei ordonanţe de urgenţă este că nu prevede un procent minim cu care angajatorul e obligat să majoreze aceste salarii, astfel că nu-i împiedică nimic pe angajatori să crească salariile minime cu 1 leu, de exemplu.

„Anul 2024 a adus modificări legislative care au schimbat artificial numărul de salariaţi care primesc salariul minim pe economie. Printre altele, s-a modificat Codul Muncii pentru ca salariaţii care au fost plătiţi cu salariul minim timp de doi ani, să beneficieze automat de o creştere salarială, fără să se precizeze sume. Ca atare, angajatorii au operat măriri simbolice de salariu, cu obiectivul ca salariaţii să-şi păstreze netul şi să respecte şi acel prag de doi ani vechime. Nu se mai încadrează la salariul minim, trecând astfel în tranşa imediat următoare. Se pare că aproximativ 400.000 de contracte de muncă au fost afectate”, susţine şi Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

În total, în economia locală sunt 6,66 mi­lioane de contracte de muncă, astfel că cele plătite cu salariul minim pe economie reprezintă puţin peste 16% din total.

Din totalul contractelor de muncă plătite cu salariul minim, 814.337 sunt plătite cu 3.700 de lei brut, 49.922 dintre ele sunt plătite cu 3.436 de lei, iar 224.653 erau plătite cu 4.582 de lei brut.

În prezent, România are trei valori ale sala­riului minim pe economie: cea de 3.700 de lei brut de la nivelul întregii economii, cea de 3.436 de lei pentru agricultură şi industria alimentară şi cea de 4.582 de lei pentru angajaţii din construcţii.

Cele mai multe salarii minime sunt în construcţii, comerţ şi industria prelucrătoare, unde găsim, cumulat, 488.766 de astfel de contracte de muncă, aproape 45% din totalul salariilor minime pe economie. În construcţii sunt 184.962 de contracte de muncă plătite cu salariul minim, în scădere cu 91.822 faţă de anul anterior, în comerţ numărul lor a ajuns la 164.434, în scădere cu 200.427, iar în industria prelucrătoare sunt 139.370 de contracte de muncă plătite astfel, în scădere cu 166.168 contracte faţă de septembrie 2023. Cele trei industrii sunt caracterizate printr-o mare cerere de forţă de muncă slab calificată, ceea ce explică prezenţa lor în topul industriilor cu cele mai multe salarii minime.

Datele de la Inspecţia Muncii arată scăderi semnificative ale numărului de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie în aproape toate sectoarele de activitate între septembrie 2023 şi septembrie 2024.

Construcţiile, comerţul şi industria prelucrătoare au înregistrat cele mai mari scăderi. În comerţ, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim a scăzut cu peste 200.000, în construcţii cu aproape 92.000, iar în industria prelucrătoare cu peste 166.000.

Scăderi semnificative au avut loc şi în fi activităţile de servicii administrative (-42.945), transport şi depozitare (-57.847) şi hoteluri şi restaurante (-46.369) Administraţia publică şi apărarea este singurul sector care a înregistrat o creştere a contractelor cu salariul minim, cu un plus de 15.906 în septembrie 2024 faţă de septembrie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: salariul minim contracte munca net
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri