Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Numărul de locuinţe vândute scade de la trimestru la trimestru

Numărul de locuinţe vândute scade de la trimestru la trimestru

de Daniela Ivan    |   

Înăsprirea condițiilor de creditare și diminuarea ofertei de proprietăți rezidențiale au făcut ca numărul de locuinţe vândute să scadă de la trimestru la trimestru. Analiştii imobiliari spun că o parte dintre clienţi au început să-şi amâne decizia de cumpărare și optează în continuare să stea tot în chirie. În acelaşi timp, şi proprietarii încep să-şi retragă proprietăţile de la vânzare şi să meargă spre închirieri, descurajaţi de timpul tot mai mare necesar pentru finalizarea tranzacţiei şi de preţurile în scădere.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat 151.481 de vânzări de imobile în al doilea trimestru din 2018, ceea ce reprezintă o scădere de 1,3% față de perioada similară a anului trecut. Totuși, în primele şase luni ale anului au fost vândute 300.432 de imobile. 

În condi­ ţiile înăspririi regulilor de creditare şi diminuării veniturilor reale ale popula­ ţiei, în marile oraşe a fost consemnată, pentru prima dată în ultimii trei ani, o scădere a cererii pentru proprietaţ­ i reziden­ ţiale. În comparaţ­ ie cu anul trecut, în piaţ­ ă au fost cu 5% mai pu­ ţini potenţiali cumpărători, arată datele site-ului de profil imobiliare.ro. Cel mai mare declin din acest punct de vedere, respectiv 15%, a avut loc în Constanţ­ a, aceasta fiind urmată de Bucureşti, cu -8%. Cluj-Napoca face notă discordantă, aici cererea fiind cu 21% mai mare faţ­ ă de anul trecut.

Topul vânzărilor

Județele cu cea mai slabă activitate de tranzacționare, în primele şase luni ale anului, cu mai puțin de 2.500 de vânzări consemnate în ultimele șase luni, sunt: Gorj (1.678), Covasna (2.084), Sălaj (2.150), Tulcea (2.284) și Olt (2.300). La polul opus, cele mai multe operațiuni de vânzare-cumpărare au fost derulate în București (40.957 de tranzacții), Capitala fiind urmată de județele Timiș (cu 18.823 de contracte), Ilfov (18.645), Cluj (18.452 de achiziții), Brașov (14.507), Iași (13.675) și Constanța (12.905). De remarcat aici este faptul că județul Cluj, care anul trecut se afla pe locul al doilea în clasamentul județelor cu cele mai multe tranzacții, a fost surclasat în 2018 atât de Timiș, cât și de Ilfov.

Proprietarii au devenit mai flexibili

Pe fondul tensionării pieței rezidențiale, în orașele cu cele mai scumpe apartamente din țară, respectiv Cluj-Napoca și București, au avut loc majorări ale marjelor de negociere comparativ cu trimestrul anterior: de la 3,3% la 3,6%, în cel dintâi caz, și de la 3,5% la 4,3%, în cel de-al doilea, potrivit unei analize imobiliare.ro. Un avans încă și mai mare, de la 1,5% la 2,9%, a avut loc în Iași – orașul din nord-estul țării reușind astfel să se alinieze cu celelalte centre regionale din punctul de vedere al flexibilității vânzătorilor. Pe de altă parte, marja de negociere pentru apartamente a scăzut în Brașov (de la 2,7% la 2%) și Constanța (de la 3,4% la 2,4%), însă s-a menținut constantă în Timișoara (la 2,6%).


„ O tendinţ­ă ce poate fi observată în 2018 este evolu­ţia dezamăgitoare a sectorului construcţ­iilor, după cum reiese din datele publicate de INS. Astfel, în primele cinci luni ale anului, volumul lucrărilor de construc­ţii a scăzut comparativ cu perioada similară din 2017 cu 1,3%, în vreme ce sectorul rezidenţ­ial a consemnat un recul de 25,8%. De menţ­ionat este că, anul trecut, sectorul rezidenţ­ial creştea cu 75% în aceeaşi perioadă”
Dorel Ni­ţă, Imobiliare.ro


Unde sunt cele mai ieftine locuinţe

La nivel național, există șase mari centre regionale în care prețul mediu solicitat pentru un metru pătrat de apartament ajunge la peste 1.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro și Analize Imobiliare. Pe primul loc se află Cluj-Napoca, cu o medie de 1.510 euro pe metru pătrat util, acesta fiind urmat de București (1.280 euro pe metru pătrat util), Timișoara (1.170 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.120 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.100 euro pe metru pătrat) și Brașov (1.040 de euro pe metru pătrat). Cu o medie de 970 de euro pe metru pătrat, Iașiul continuă să se situeze sub acest prag psihologic. La polul opus, cele mai ieftine locuințe pot fi găsite, în continuare, în reședințele de județ din jumătatea de sud a României. Astfel, un apartament poate fi achiziționat cu 490 de euro pe metru pătrat util în Reșița, cu 510 euro pe metru pătrat în Giurgiu, cu 570 de euro pe metru pătrat util în Alexandria, cu 590 de euro pe metru pătrat în Drobeta-Turnu-Severin și cu 620 de euro pe metru pătrat util în Târgoviște. 
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri