Jurnalul.ro Ştiri Social O delegaţie a minerilor se întâlneşte cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei; ortacii de la Rovinari continuă marşul

O delegaţie a minerilor se întâlneşte cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei; ortacii de la Rovinari continuă marşul

O delegaţie a minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, formată din şapte lideri sindicali, se va întâlni, vineri, de la ora 13.00, la Ministerul Energiei, cu reprezentanţi ai instituţiei, în timp ce ortacii de la Rovinari continuă pe jos marşul spre Bucureşti, început luni.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat corespondentului News.ro că el şi alţi şase lideri sindicali au fost chemaţi la o întrevedere cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei.

Pârvulescu a spus că de dimineaţă, de când au plecat din Slatina, cei şapte lideri sindicali au parcurs pe jos aproximativ zece kilometri, alături de ceilalţi mineri din Rovinari, după care au mers cu maşinile la Bucureşti pentru a veni la întâlnirea de la Ministerul Energiei.

Liderul sindical a mai spus că nu ştie cine din minister va participa la această întrevedere.

Între timp, cei peste 60 mineri care au plecat pe jos, luni, spre Bucureşti, într-un marş al disperării, se îndreaptă spre Piteşti, urmând să înnopteze în apropierea acestui municipiu.

“Colegii mărşăluiesc, au intrat deja în judeţul Argeş şi se îndreaptă spre Piteşti. O delegaţie dintre noi o să fim la ora 13.00 la Ministerul Energiei, nu ştim exact cu cine o să ne întâlnim”, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Întrebat despre starea de sănătate a protestatarilor, Dumitru Pârvulescu a spus: “O caracterizez simplu într-un cuvânt. Hotărârea. Din punct de vedere al sănătăţii, hotărârea ne dă şi sănătate”.

Liderul minerilor susţine că întrevederea de vineri este prima întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Energiei.

“Nu credem că ce nu s-a făcut în România în ultimii şi s-a acutizat şi problemele din piaţa de energie se vor rezolva în câteva ore acum. Ideea este că de ce nu se încearcă să se facă nimic pentru cetăţenii României? Pentru că cetăţenii României plătesc sume colosale pe certificate verzi, iar această energie se exportă la preţuri mici. Ceea ce e o aberaţie. De ce nu se sesizează nimeni?”, se întreabă Dumitru Pârvulescu.

Sindicalistul susţine că în timpul întâlnirii cu reprezentanţii Minisetrului Energiei vor aborda “probleme de siguranţă naţională”.

“Siguranţa sistemului energetic naţional face parte din siguranţa naţională. Băieţii ăştia care conduc din umbră piaţa de energie, părerea noastră este că doresc să elimine componente din sistemul energetic care dau siguranţă sistemului energetic naţional. Complexul Energetic Oltenia, în luna ianuarie, a produs 40 la sută din energia electrică a ţării. Ce se întâmplă dacă această companie e dusă şi vedem că e dusă, prin chestiuni care se întâmplă în piaţă, care nu sunt ortodoxe, către o situaţie destul de grea, către posibilă insolvenţă. Cine acoperă cei 40 la sută din energia ţării în situaţie de criză?”, a conchis Dumitru Pârvulescu.

Cei aproximativ 60 de mineri au plecat, luni, în jurul orei 8.00, pe jos, din faţa sediului Termocentralei Rovinari, pe traseul Fărcăşeşti - Urdari - Turceni - Işalniţa - Craiova - Slatina - Piteşti - Găeşti  - Bucureşti, într-un "marş al disperării", dorind să tragă un semnal de alarmă privind piaţa de energie din România.

"În primul rând, vrem să atenţionăm populaţia pe unde trecem că ce se întâmplă în piaţa de energie nu este în regulă. Adică noi, ca producători, extragem lignitul, îl transportăm, îl transformăm în energie electrică şi luăm 17 bani pe kilowat oră, iar dumneavoastră acasă plătiţi 60 de bani. Apoi, sunt problemele din energie. Nu se poate ca tu, stat român, să plăteşti o subvenţie mascată pe certificate verzi pe banii populaţiei şi ai firmelor din România. Anul trecut, s-au plătit aproximativ 900 de milioane de euro pe certifcate verzi în contextul în care degeaba se laudă că au făcuit investiţii de milioane de euro, deoarece către populaţie nu s-a răsfrânt nimic, ci din contră an de an s-a mărit factura, iar nouă, producătorilor, ne-au scăzut preţul an de an", declara, luni, preşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu.

Marţi la prânz, minerii de la Rovinari au ajuns la Filiaşi, iar pe timpul nopţii anterioare au dormit în corturi şi în maşini, la Turceni alăturându-li-se alţi cinci energeticieni.

Ortacii speră să ajungă la Bucureşti în aproximativ opt zile şi intenţionează să depună memorii la Guvern şi la Preşedinţie, pe care le vor picheta.

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi. Societatea a început luna aceasta un program de disponibilizări pe bază de voluntariat.

Sursa: news.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri