E greu de înţeles ce cred funcţionarii DGASPC despre misiunea lor în societate, dacă au ajuns să hărţuiască, practic, un model de succes: orfanul a ajuns student, muncind pe brânci, fără niciun sprijin financiar.
Un tânăr a scris Curţii de Apel că ar putea avea soarta colegilor lui care s-au sinucis, la începutul lunii decembrie, la un centru de plasament din Craiova. Ca răspuns, conducerea Protecţiei Copilului Dolj s-a zbătut acum să-l arunce în stradă.
E greu de înţeles ce cred funcţionarii DGASPC despre misiunea lor în societate, dacă au ajuns să hărţuiască, practic, un model de succes: orfanul a ajuns student, muncind pe brânci, fără niciun sprijin financiar.
La o lună după tragicul eveniment de la Craiova, nimeni nu a fost clintit de la conducerea DGASPC, dar a fost demisă directoarea centrului, deşi nu avea nicio legătură cu decizia care a fost luată în privința interdicţiilor care au împins la sinucidere doi copii.
Mai mult, tinerii de la respectivul centru de plasament spun că Ileana Stănică, cea care plăteşte pentru greşelile de management general, era şi singura care-i ajuta cu adevărat pe copii, sprijinindu-i pe unii chiar financiar.
În acelaşi caz a fost destituită şi psiholoaga în subordinea căreia erau cei doi tineri, deşi era obligată, din cauza lipsei de personal, să se ocupe de aproape 10 ori mai mulţi copii decât prevede legea.
„Un psiholog poate avea cel mult 30 de pacienţi, nu 300. Din păcate, noi suntem autoritate de reglementare profesională şi putem doar să propunem ceva în aceste cazuri, dar nu avem cum să acţionăm. Sunt probleme de management general acolo”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Doru Buzducea, preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR).
Conducerea DGASPC Dolj nu le-a dat nicio şansă celor doi tineri care şi-au luat viaţa luna trecută. Protecţia Copilului Dolj i-a interzis unei fete de 14 ani să-şi mai viziteze mama adoptivă, apoi i-a interzis băiatului de 18 ani să meargă la înmormântarea celei care-i era prietenă.
Directorul Florin Stancu s-a disculpat imediat, într-o conferinţă de presă, şi a făcut un “apel la calm”, după ce i s-au cerut explicaţii pentru moartea celor doi tineri. El susţinea că se vor găsi vinovaţii şi se vor lua măsurile necesare.
Vor boschetari, nu ingineri
Protecţia Copilului Dolj nu se opreşte aici cu acţiunile împotriva celor pe care ar trebui să-i protejeze şi să-i ajute să se integreze în societate, după ce ajung la maturitate. Unul dintre tinerii internaţi în acelaşi centru de plasament a fost ameninţat că va ajunge astăzi în stradă, chiar dacă este student şi are 24 de ani, deci are dreptul să locuiască acolo până la finalizarea studiilor.
Culmea ironiei, singura angajată a Direcţiei care l-a sprijinit pe tânărul student, chiar şi după ce instanţa de judecată a dat o hotărâre pentru evacuarea lui, a fost Ileana Stănică, directoarea demisă pentru tragedia din decembrie.
Viorel Pătraşcu
„Doamna Stănică ne ajuta foarte mult. Tot dânsa a fost cea care mi-a spus să stau liniştit, pentru că nu mă poate da nimeni afară până nu vine hotărârea definitivă a instanţei, după ce DGASPC m-a acţionat în instanţă”, povesteşte Viorel Pătraşcu.
Pe de altă parte, directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, susţine că tânărul a deschis singur acţiunea în instanţă, pentru a pleca la muncă în Cehia şi că Direcţia nu a dorit nicio clipă să-l evacueze.
Întrebat de Jurnalul Naţional ce motiv ar fi avut tânărul să formuleze o cerere către Curtea de Apel, pentru a fi lăsat să locuiască în continuare la centru, până la finalizarea studiilor, directorul a spus că tânărul s-a răzgândit între timp.
Luptă pe viaţă şi pe moarte
Viorel Pătraşcu urma să fie evacuat din centrul de plasament, pe motiv că şi-a întrerupt studiile, deşi a adus documente prin care dovedeşte că este în continuare student.
Problemele lui Viorel au început acum un an, când a fost nevoit să se întreţină, astfel încât nu a mai reuşit să termine cu bine anul şcolar.
Cu toate acestea, nu a fost exmatriculat, ci a trebuit să plătească taxă pentru anul pierdut şi să-l repete. Răspunsul DGASPC la situaţia tânărului a fost chemarea lui în biroul directorului general şi trimiterea unui psiholog care să stea de vorbă cu el.
Fără avocat din oficiu, Viorel Pătraşcu s-a reprezentat singur în instanţă, a încercat să-i explice judecătorului că de fapt el e încă student şi, conform legii, are dreptul să-şi termine studiile locuind în centrul de plasament, dacă nu a împlinit 26 de ani, însă instanţa nu i-a dat câştig de cauză.
Tânărul a învăţat şi principii de drept civil, pentru a se putea apăra. În cererea formulată către Curtea de Apel, tânărul îşi prezintă situaţia în conexiune cu cea care i-a determinat pe prietenii lui să se sinucidă.
Absurditatea vine din faptul că cei care ar trebui să-i susţină pe aceşti oameni nu-i susţin. A fost în inspecţie la centrul de la Craiova şi o comisie din partea Avocatului Poporului, din care a făcut parte şi un membru al CNASR şi urmează să se facă un raport" - Doru Buzducea, preşedintele NASR