Jurnalul.ro Ştiri Social O prostituată a ajuns milionară în amenzi

O prostituată a ajuns milionară în amenzi

de Mihaela Bîrzilă    |   

Record de București: o prostituată care vinde și facturi false a acumulat amenzi de peste 1 milion de lei (220.000 de euro). Banii sunt imposibil de recuperat. Pentru suma uriașă datorată bugetului local, prostituata riscă cel mult 300 de ore de muncă în folosul comunității, adică mai puțin de două luni la panseluțe sau spații verzi.

Prostituata care a reușit performanța de a strânge un teanc de amenzi în valoare de 1.045.775 de lei are mai multe „joburi” în Sectorul 2, toate ilegale: își vinde trupul, comercializează și facturi false între doi clienți, practică și cerșetoria, când are o pauză. A fost amendată pentru toate cele trei fapte, dar nu se lasă. Face la fel a doua zi, a treia zi, și tot așa. Autoritățile nu au ce să-i facă pentru a o opri, iar ea știe asta: nu are nimic pe numele ei, este imposibil să recupereze cineva, vreodată, banii pe care-i datorează bugetului local. Poliția o prinde, o amendează, o mai prinde o dată, o amendează din nou. Și tot degeaba. Se întoarce la vechile obiceiuri. Pentru că știe că nu are nimic de pierdut. Poate doar un client sau doi, cât o țin din treabă polițiștii cu procesul-verbal. În rest, nicio apăsare.

Ce riscă prostituata pentru amenzile neplătite de 220.000 de euro? Câteva săptămâni de muncă la ADP, am putea s-o vedem la plantat de panseluțe, la udat florile sau alte munci necalificate, la dispoziția Administrației Domeniului Public.

10 milioane de euro amenzi neplătite, doar în Sectorul 2

Ca „milionara” din Sectorul 2, sunt mulți. Comit contravenție după contravenție fără niciun stres, fără să poată fi taxați. În tot acest timp, contribuabilii corecți stau cu orele la coadă să-și plătească dările la buget – taxe și impozite pe apartamente, terenuri, case și mașini - și se bucură dacă primesc bonificație sau măcar facilitatea de a plăti online, fără să mai aștepte la ghișeu.

Numai în Sectorul 2, amenzile neplătite către bugetul local se ridica la 45.471.528 de lei, adică aproape 10 milioane de euro. Este vorba de bucureșteni care nu au nici bunuri și nici surse de venit. Legea nu le da marjă de manevră prea mare celor de la Direcția Venituri Buget Local. Fiind vorba de amenzi fără vreo șansă de a fi recuperate vreodată, singura modalitate de a-i constrânge pe acești rău-platnici să își achite cumva datoriile este de a-i pune la muncă. Problema e că legea impune un număr limită de ore, astfel încât sumele uriașe sunt imposibil de echivalat cu prestarea de activități. Legal, amenda poate fi înlocuită cu 50 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru un proces-verbal, dar nu mai mult de 300 de ore, indiferent de numărul de amenzi. 300 de ore, la 8 ore de lucru pe zi, înseamnă mai puţin de 8 săptămâni de lucru, adică nici măcar două luni pline.

„În cazul datornicilor care figurează cu bunuri, se aplică măsuri de executare silită: somații, popriri, sechestru asiguratoriu și, dacă e cazul, valorificarea bunurilor sechestrate. În cazul celor care nu figurează cu bunuri sau surse de venit (cazul celor numai cu amenzi), se întocmește un dosar de insolvabilitate și se solicită instanței competente să transforme aceste debite în muncă în folosul comunității”, explică Cristian Atanasie Duțu, director executiv al Direcției Venituri Buget Local Sector 2. „Ca să ajungi prin amenzi de 1.500 lei la datorii de 700.000 de lei, este evident că persoanele respective au fost amendate zilnic sau, oricum, la interval de câteva zile în ultimii ani. Cea mai mare problemă este că nu se atinge obiectivul social al aplicării sancțiunii: se acumulează nenumărate amenzi, care în mod evident nu sunt achitate, persoanele respective sunt insolvabile (nu au bunuri și nici venituri), organele fiscale au debite de recuperat de zeci de milioane de lei și, în prezent, singura soluție este transformarea în muncă în folosul comunității. Nu sunt convins, însă, că două luni de muncă în folosul comunității pentru a compensa datorii de 483.000 lei va conduce la conștientizarea de către persoana respectivă a impactului social și a necesității reintrării în normalitate”, mai spune Duţu.

„Mai este un aspect de menționat: există fapte (contravenții) cu o frecvență deosebit de ridicată - prostituție, cerșetorie, vânzare de facturi etc. - şi există organe de control (Poliție, Jandarmerie etc.) care au ca indicator de performanță numărul de sancțiuni aplicate, fără să intereseze pe cineva dacă sunt achitate sau nu. Așa se ajunge la sumele exorbitante”, spune Cristian Duțu, Direcția Venituri Buget Local Sector 2.

Ce spune legea?

Conform art. 391, alin. 2 din Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, „în cazul în care contravenientul, citat de instanță, nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii, instanța procedează la înlocuirea amenzii cu sancțiunea prestării unei activităti în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârstă de 16 ani, de 25 de ore”. După ce instanța dispune transformarea amenzilor în muncă în folosul comunității, transmite Primăriei un mandat de executare pentru punerea în aplicare. Apoi, prin hotărâre a Consiliului Local, se stabilesc locurile unde poate fi efectuată această muncă, în general la ADP.

Cum se chinuie Primăria Sector 2 să recupereze datoria de 45.471.528 de lei

38 de datornici, cu amenzi totalizând 10.037.264 lei, au fost puși la muncă în folosul comunității. Alte 26 de persoane, care au amenzi neplătite de 8.531.992 lei, au primit deja decizia, dar încă nu au fost redactate sentințele pentru punerea în executare. Pentru alți 46 de datornici, cu amenzi neplătite de 5.313.942 lei, este în curs sesizarea instanțelor competente pentru înlocuirea/transformarea în muncă în folosul comunității.

Amenda pentru prostituție: 1.500 lei

Amenda pentru cerșetorie: 100 lei

Amenda pentru vânzare de facturi ilegale: 500 le

Cei mai mari datornici din amenzi neplătite, Sectorul 2 (amenzi pentru prostituție, majoritatea)

1.045.775  lei

816.976 lei

617.402 lei

588.296 lei

585.904 lei

573.644 lei

Total amenzi nerecuperate: 45.471.528 lei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: prostituata amenzi milionara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri